Türkiye’de 2000 Yahudi, Portekiz Vatandaşlığı için Başvurdu

Türkiye’de yaşayan 2000 Sefarad Yahudisi, Portekiz Vatandaşlığına geçmek için başvuruda bulundu.

Portekiz’in Ankara Büyükelçisi Paula Leal de Silva konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Dünya genelinde Sefarad Yahudilerinin vatandaşlık başvurusunun 12 bin den fazla olduğunu söyleyen Büyükelçi, en fazla başvurunun son 2 yıl da 2000 kişi ile Türkiye’den yapıldığını belirtti. Türkiye’de ise 17 bin Sefarad Yahudisinin yaşadığı tahmin edilmekte.

Sefarad Yahudileri yaklaşık 500 yıl önce, Hıristiyanlığı kabul etmek istemeyince İspanya tarafından sınır dışı edilmiş, buradan Portekiz’e geçen Sefarad Yahudileri, burada da İspanya’nın baskılarıyla din değiştirmeye zorlanmış, kabul etmeyenler Portekiz’de çocuklarını bırakmak koşulu ile ülkeden ayrılmaya zorlanmış, Portekiz’de kalan yüzlercesi ise Portekiz engizisyonunda öldürülmüştü. İber Yarımadası’ndan kaçan Sefarad Yahudilerine Osmanlı kapılarını açmış ve genellikle İtalya, Balkanlar ve Güney Afrika’ya göçler yaşanmıştı.

2015 yılında ise Lizbon yönetimi, Sefarad Yahudileri için Dönüş Yasası çıkartarak, İsrail dışında, bunu yapan ilk ülke olmuştu.

Candan BAYRI

O-Staj 2018 AÇAM Stajyeri

 

Kaynakça:

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Afrika – ABD Ticari İlişkilerinde Yeni Durum ve Türkiye’nin Konumu

2025 Ocak ayında ABD Başkanlığını kazanan Donald Trump'ın görevi...

AB Genişleme Komiserinin Ankara Ziyareti: AB Rekabet Sürecine, Türkiye’nin Olası Katkıları

ABD Başkanı Trump’ın 2025 başında ikinci kez başkanlık görevine...

Kişiselleşmiş Küresel Düzen – Personalist Global Order

Kişiselleşmiş Küresel DüzenBüyük Güç Politikalarını Bireysel Heveslerin Belirlediği Bir...

Krizden Kalıcılığa: 2025’te Küresel Göçün Fotoğrafı

Krizden Kalıcılığa: 2025’te Küresel Göçün Fotoğrafı 2025 yılı, insan hareketliliğinin...