Türkiye-Yunanistan İlişkilerinde Gerilim

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan’ın talep edilen terör mensuplarını iade etmemesi kararına sert tepki gösterdi. Yunanistan’ın terörle mücadele konusundaki uluslararası sorumluluğunu yerine getirmediğini, Türkiye ile iyi komşuluk ilişkilerine ters düştüğünü açıkladı.

Geçen Kasım ayı sonunda Atina’da 3 hücre evine düzenlenen operasyon ile terör örgütü DHKP-C üyesi 9 terörist yakalanmış ve mahkemeye sevk edilmişti. Terörle mücadele ekiplerinin operasyonunda, bomba yapımında kullanılan malzemeler, patlayıcı madde ve sahte kimlik belgeleri ele geçirilmişti. Ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen yıl aralık ayındaki ziyaretinde, örgüt üyelerinin saldırı hazırlığı içerisinde olduklarına yönelik bulgular olduğunu Yunan basını bildirmişti.

Yunanistan İstinaf Mahkemesinde DHKP-C terör örgütü üyesi Mehmet Doğan’ın Türkiye’ye iade talebi görüşüldü. Yunan savcı Efstathia Kapagianni, Doğan’ın Fransa tarafından mülteci-iltica hakkı olduğunu, iade halinde can güvenliğinin olmayacağı ve 1951 Cenevre Anlaşması’nın Anayasa’dan üstün olduğunu belirtti. Bu şekilde Atina İstinaf Mahkemesi Türkiye’nin iade talebini reddetti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu iade talebi reddinin büyük bir hayal kırıklığı olduğunu ve Yunan mahkemelerinin terör örgütlerini kollayan yaklaşımına yeni bir örnek olduğunu açıkladı.

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Yunan yargısının daha önce FETÖ ile ilgili kararının üst mahkeme tarafından reddedildiğini; FETÖ ve DHKP-C gibi terör örgütlerinin Yunanistan’ın belli bölgelerinde konuşlandıklarını, kendilerine alan oluşturmaya çalıştıklarını ve halk tarafından  bilinen terör yapılanmalarının olduğunu açıkladı. Yunanistan’ın, Türkiye’nin yapısına, bütünlüğüne ve milletine hedef alan terör mensuplarını ev sahipliği yapacağını ihtimalini önceden düşünmediklerini açıkladı.

Asude UYSAL
o-Staj 2018 AÇAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

Sabri Versan
Sabri Versan
EditörDokuz Eylül Üniversitesi İstatistik Girişimci

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...