Türkiye ile Venezüella arasında daha önce de gündeme gelen ve Türkiye’nin konut ve diğer altyapı projelerini gerçekleştirmesi karşılığı Venezüella’dan petrol almasını öngören anlaşma ile ilgili teklif geçen hafta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın Venezüella gezisinde hazırlandı. Teklifin tamamlanması için ikinci bir Türk heyetinin bu hafta içinde Venezüella’ya gitmesi bekleniyor.
Anlaşma da sondaj teknolojisinin paylaşımının yanı sıra Venezüella’da büyük ham petrol rezervlerinin bulunduğu Orinoco’ya Türk petrol firmalarının gitmesi ve bunun karşılığında da geçtiğimiz aralık ayında Venezüella’yı vuran sel felaktinden ötürü evsiz kalan 140 bin insana konut inşa edilmesi öngörülüyor.
Konu ile ilgili Bilkent Üniversitesi’nden Enerji Uzmanı Necdet Pamir, SETimes’a verdiği röportajda, “Türkiye’nin dikkatli olması gerektiğini, Venezüella’nın Rusya, İran, Çin gibi ülkelerle de benzer işbirlikleri yaptığını ve bu meselede iki ülkenin birbirine ihtiyaç duyarak birinin diğerinin eksiğini tamamladığını” söyledi. BOTAŞ’ın eski müdür Mete Göknel ise “bazı küçük riskler olmasına karşın Ankara’nın bu anlaşmadan daha çok fayda sağlayacağına inandığını” belirtti. Buna karşın Dış İlişkiler Konseyi (CFR) uzmanlarından Alman Marcel Vietor “Bu işbirliğinin ülkeler arasındaki mesafeden dolayı daha yakın alternatifler varken anlamsız olup olmayacağı sorusunun sorulması gerektiği” yönünde görüş belirtti.
Türkiye’nin Venezüella ile böyle bir işbirliği konsepti geliştirmesi Türkiye’nin Latin Amerika açılımı ve dünyanın hemen her yerinde işbirliği konseptinde politikalar yürütmesi bakımından önem taşımaktadır.
(tuicakademi, setimes)