Türkiye ile Güney Afrika Arasında “Eğitim İş Birliği Anlaşması” İmzalandı

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye ile Güney Afrika arasında eğitim alanındaki iş birliğinin artırılması, ülkelerin bilgi ve tecrübelerinin paylaşılması gerektiğini ifade etti. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ile Güney Afrika Cumhuriyeti Temel Eğitim Bakanı Angie Motshekga, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Güney Afrika Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Eğitim İş Birliği Anlaşması”nı imzaladı. Bakan Yılmaz, Milli Eğitim Bakanlığı Başöğretmen Toplantı Salonu’nda düzenlenen imza törenindeki konuşmasına, 27 Nisan Güney Afrika Özgürlük Günü’nü kutlayarak başladı.

Afrika Milli Kongresi, 2018 yılını “Nelson Mandela Yılı” ilan etmişti. Yılmaz, konuk Bakan Motshekga’yı 2018’in Temmuz ayında Mandela üzerine bir konferans vermek üzere İstanbul’a davet ettiklerini söyledi. Yılmaz, güçlü ekonomileri ve demokratik yönetimleri ile bölgelerinde kilit öneme sahip iki ülkenin her alanda güçlü ilişkilerini daha da geliştirmek istediklerini belirtti. Yılmaz, iki ülke arasında devlet başkanlığı seviyesinde ziyaretlerin gerçekleştirileceğini de sözlerine ekledi. Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret hacmi,geçen yıl 2,2 milyon doların üzerine çıktı. Türk vatandaşların, Güney Afrika’ya yaptığı yatırım miktarı ise 600 milyon doların üzerinde. Yılmaz, geçen sene Ekim ayında Güney Afrika’yı ziyareti sırasında Yunus Emre Enstitüsü’nün açılışını yaptıklarını anımsatarak, merkezin iki ülke arasındaki kültürel ilişkilere katkıda bulunacağını vurguladı.

Güney Afrika Cumhuriyeti Temel Eğitim Bakanı Angie Motshekga da ülkesi için Türkiye’nin büyük öneme sahip olduğunu belirterek, Güney Afrika’da yaşayan çok sayıda Türk vatandaşının bulunduğunu kaydetti. Motshekga, “Hem tarihsel bağ gereği hem de uluslararası ilişkilerinin bir neticesi olarak özellikle eğitim alanında gelişme kaydedebilmek için Türkiye’yi stratejik ve önemli bir ülke olarak görüyoruz” dedi. Motshekga ülkesinin Dışişleri Bakanlığı’nın, sektör anlamında tek başına bir anlaşmanın imzalanmasına çok müsaade etmediğini dile getirdi.

 

Fatma Nur KARANİS

o-Staj 2018 AFRAM Stajyeri

Kaynak:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Srebrenitsa Soykırımı Mahkumu Radislav Krstic’in Mektubu

Srebrenitsa’da soykırımın desteklenmesi ve yardım edilmesi suçundan Lahey’de 35...

Trump’ın Ukrayna’da Batı/NATO Barış Gücü Planına Yönelik 10 Engel

Andrew Korybko 10 Obstacles To Trump’s Reported Plan For Western/NATO...

Türkiye-AB İlişkilerinde Kırılma Noktası: AK Parti Döneminde Yaşanan Gelişmeler ve Güncel Durum

Dr. Aziz Armutlu Giriş: Türkiye AB İliskileri Türkiye ile Avrupa Birliği...

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...