Türkiye Gündeminde Bu Hafta: 7-14 Kasım

Türkiye’nin göçmenleri geri gönderdiğine dair Yunanistan’dan suçlamalar

Yunanistan 9 Kasım Salı günü yapılan bir açıklamada Türkiye’yi birbirlerine rakip oldukları sularda “korsan” gibi davranmakla suçladı ve Türk sahil güvenlik görevlilerinin Yunanistan sularına yasadışı yollardan ulaşmaya çalışan bir göçmen teknesini kendi sularına geri göndermeye çalıştığını iddia etti.

Yunan sahil güvenliğinden yapılan açıklamada, 9 Kasım Salı günü erken saatlerde Yunanistan’ın Ege Denizi’ndeki Midilli adası açıklarında Türk gemilerinin bir göçmen teknesine eşlik ettiği belirtildi. Olay yerindeki Yunan sahil güvenlik gemilerinin botun girişini engellediği ve Türk sahil güvenlik botlarının başlangıçta bunu yapmayı reddetmesinin ardından göçmenleri nihayetinde aldığı belirtildi.

Türkiye ise, 10 Kasım Çarşamba günü, Yunanistan’ın, Türk sahil güvenlik botları eşliğinde düzensiz göçmenleri taşıyan bir botun Yunan karasularına girdiği ve Yunan sahil güvenlik unsurlarını taciz ettiği yönündeki iddialarını, durumun böyle olmadığını kanıtlayan görüntüleri yayınlayarak reddetti.

İmamoğlu Glasgow’dan seslendi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, Glasgow’da düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26. Taraflar Konferansı (COP26)’nda , C40 Büyük Kentler İklim Liderlik Grubu (C40 Cities) tarafından düzenlenen ‘Race to Zero’ (Sıfır Emisyon) başlıklı panelde konuşmacı olarak yer aldı. Moderatörlüğünü Dünya Yeşil Binalar Konseyi CEO’su Cristina Gamboa’nın yaptığı panelin katılımcıları, İmamoğlu ile birlikte Brezilya Minas Gerais Valisi Romeu Zema ve Dünya Yeşil Bina Konseyi Afrika Bölgesel Ağı Başkanı Elizabeth Chege oldu.

Depreme karşı iş birliği çağrısı

İmamoğlu panelde yaptığı konuşmada, “İstanbul’un depreme dayanıklı hale getirilmesini, sadece İstanbul’un ve Türkiye’nin geleceği açısından değil, tüm kıta açısından hayati kabul ediyoruz. Bu konuda global bir dayanışma ihtiyacı vardır” ifadelerine yer verdi. 

Kanal İstanbul, BM’nin ‘Sürdürülebilir Kalkınma’ amaçlarına karşı

“İstanbul’da, risk altındaki konut stokunun depreme dayanıklı ve çevreyle dost yapılara dönüştürülmesini amaçlıyoruz” diyen İmamoğlu, “Yaratıcı ve girişimci kapasitesiyle İstanbul, her türlü dayanışmanın karşılığını ödeyecek güçtedir. Bu arada önemle altını çizmek isterim ki, İstanbul’a dayatılan Kanal İstanbul projesini, sadece deprem açısından değil, pek çok açıdan kentin güvenliği için en ciddi risk olarak kabul ediyoruz. Bu projenin BM’nin ‘Sürdürülebilir Kalkınma’ amaçları kapsamındaki 17 prensibine birden karşı olduğunu görüyoruz. Finans kuruluşları dahil olmak üzere, dünya ölçeğinde tüm aktörlerle bu konuda dayanışma bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Ayrıca Türkiye, Hollanda, Avusturya, Kanada gibi 13 ülke ve Unilever, IKEA, Volvo gibi şirketler, 2040’tan itibaren tüm yeni kamyon ve otobüslerin karbondioksit salınımının sıfıra indirilmesi konusunda uzlaştı.

AB, Türkiye’ye uygulanan Doğu Akdeniz yaptırımlarını 1 yıl uzattı

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki izinsiz sondaj faaliyetlerine yanıt olarak kısıtlayıcı tedbirler çerçevesinin gözden geçirilmesinin ardından Avrupa Birliği Konseyi, 11 Kasım 2021 tarihinde yaptırım rejimini 12 Kasım 2022’ye kadar bir yıl daha uzatan bir karar aldı.

Avrupa Birliği bu yaptırım kararlarına göre, Doğu Akdeniz’deki hidrokarbonlarla ilgili yetkisiz sondaj faaliyetlerinden sorumlu veya bu faaliyetlere dahil olan kişi veya kuruluşlara hedefli kısıtlayıcı tedbirler uygulayabilecek. Bu tür kısıtlayıcı önlemler, borsada işlem gören kişi ve kuruluşlar için varlık dondurma ve borsaya kayıtlı kişiler için AB’ye seyahat yasağı da içeriyor. Ayrıca, AB kişi ve kuruluşlarının listelenenlere fon sağlamaları da yasak.

Avrupa Birliği’nin yaptırım listesinde şu an Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ferruh Akalın ile TPAO Arama Daire Başkanlığı Müdür Yardımcısı Ali Coşkun Namoğlu bulunuyor.

Ne olmuştu?

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki arama çalışmaları nedeniyle yaptırım uygulanması kararı ilk olarak 17-18 Ekim 2019’daki Avrupa Birliği Konseyi zirvesinde birliğin Kıbrıs’a tam destek verdiğini göstermek için alınmıştı. Söz konusu yaptırımların iki kişi üzerinde uygulanacağı ise 27 Şubat 2020 tarihinde açıklanmıştı.

Türkiye, göçmen krizini hafifletmek için Belarus’a uçuşları durdurdu

Türkiye, 12 Kasım Cuma günü Suriye, Yemen ve Irak vatandaşlarının Minsk’e uçuşlarını yasakladı.

AB yetkilileri, 12 Kasım Cuma günü Türkiye Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün Suriyelilerin, Yemenlilerin ve Iraklıların Belarus’a bilet satın almalarına veya Türkiye topraklarından oraya uçakla uçmalarına izin verilmeyeceği yönündeki açıklamasını memnuniyetle karşıladı.

AB yetkilileri, krizi çözmek için en büyük umutlarının Orta Doğu’daki göçmenlerin Belarus’a giden uçuşlarını kaynağında durdurmak olduğunu defalarca dile getirmiş ve diplomatların bunu başarmak için bölgede müzakereler yürüttüklerini söylemişti.

Irak Havayollarının sözcüsü de Belarus’a uçuşları durdurmayı kabul ettiklerini söyledi.

Ne olmuştu?

Orta Doğu’dan gelen binlerce göçmen, sınırdan geçmelerine izin vermeyen Belarus ile AB ülkeleri Polonya ve Litvanya arasındaki sınırdaki ormanda dondurucu koşullarda barınıyor. Bazıları çoktan öldü ve sert kış koşulları yerleştikçe geri kalanların güvenliği için de korkular var.

Avrupa Birliği, Minsk’i AB bloğuna yönelik “hibrit saldırının” bir parçası olarak krizi yaratmakla, Belarus vizelerini Orta Doğu’da dağıtmakla, göçmenleri içeri alıp onları yasadışı yollardan diğer ülkelere geçmeye zorlamakla suçluyor.

Türk Dili Konuşan Ülkeler İş birliği Konseyi’nin (Türk Konseyi) 8. Zirvesi

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde 12 Kasım 2021 tarihinde toplanan Türk Dili Konuşan Ülkeler İş birliği Konseyi (Türk Konseyi) Devlet Başkanları 8. Zirvesi’ndeki 121 maddelik ortak bildirinin ardından sosyal medya hesabından açıklamada bulundu.

Gül, zirveye ilişkin, “Zirve Bildirisi’nde Adalet Bakanlıkları arasında ilişkilerin geliştirilmesi amacımıza yer verilmesini çok değerli buluyoruz. Türk Dünyasını birbirine bağlayan köprüleri, adli işbirliğini de artırarak daha da güçlendireceğiz” ifadelerini kullandı.

Paris Uluslararası Libya Konferansı sonrası açıklamalar

Almanya, Fransa, İtalya, Libya ve Mısır liderlerinin yanı sıra ABD Başkan yardımcısının da yer aldığı 12 Kasım Cuma tarihli Paris’ten yapılan açıklamada devletler, Libya’nın seçim sürecini ve siyasi geçişini bozan herkese karşı yaptırımlar için bastıracaklarını, ancak on yıllık çatışmayı sona erdirmeye yardımcı olacak bir oylamanın nasıl yapılacağı konusunda büyük anlaşmazlıkların devam ettiğini belirtti.

Toplantıda, 24 Aralık’ta yapılması planlanan seçime yönelik destek ve yabancı güçlerin uzaklaştırılmasına yönelik çabalar ele alındı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, savaştaki doğu ve batı tarafları arasında kabul edilen bir süreçle doğu güçlerinin 300 yabancı paralı askerini geri çekme taahhüdünün ardından Rusya ve Türkiye’nin de ‘savaşçılarını’ geri çekmesi gerektiğini söyledi.

Rusya ve Türkiye’nin de toplantıya katılmasının istenildiği belirtildi. Kaynaklara göre, Türkiye de Moskova gibi alt düzey temsilciler göndererek katılım sağladı.

Türkiye, yabancı güçlerin bölgeden ayrılmasına ilişkin son açıklamasında dil konusundaki çekincelerini dile getirdi: Libya’da BM tarafından tanınan bir hükümet tarafından davet edilen birliklerin varlığı ile diğer hizipler tarafından ithal edilenler arasındaki fark vurgulandı.

Ankara’daki güvenlik kaynakları, Türk askerlerinin Libya hükümetinin resmi daveti üzerine ülkede bulunması nedeniyle, Rus Wagner paralı asker grubunun aksine Türk kuvvetlerinin yabancı savaşçı olarak sınıflandırılamayacağına defalarca işaret etmişti.

Kaynaklar: Associated Press, Cumhuriyet, Euronews, Reuters, Sözcü

Hazırlayan: Dilara Nesrin BULUT

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Orta Güçler Çok Kutuplu Bir Dünya Yaratacak

Dani Rodrik - Cambridge Bu yazı ilk olarak 11 Kasım...

Amerika Bir Sonraki Sovyetler Birliği mi?

Harold James, Princeton Üniversitesi'nde Tarih ve Uluslararası İlişkiler Profesörü. Bu...

Stabil Kripto Paralar Doların Küresel Statüsünü Koruyabilir

Paul Ryan, ABD Temsilciler Meclisi'nin eski sözcüsü (2015-19), American...

Avrasya’da Kolektif Güvenlik: Moskova ve Yeni Delhi’den Bakışlar

Collective Security in (Eur)Asia: Views from Moscow and New...