Türkiye – ABD’nin İran Yorum Farkı

İran’ın Başkenti Tahran’da dün gerçekleştirilen mitingde Fars Haber ajansına göre bir kişinin öldüğü birkaç kişinin yaralandığı belirtildi.

Mısır’da gerçekleştirilen protesto gösterilerine destek mahiyetinde düzenlenen İran’daki miting 2009 yılında yapılan protesto gösterilerine göre daha az katılımcı ile gerçekleştirildi. Yapılan miting süresince İran’da twitter ve facebook’a ulaşım engellenirken, miting esansında yaşanan gerginliklerde İran polisi gaz bombaları ve plastik mermi kullandı.

Tahran’da muhalifler miting gerçekleştirirken İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü misafir ediyordu. Gül ile Ahmedinejad’ın gerçekleştirdikleri basın toplantısında her iki cumhurbaşkanına da birer soru sorulmasına izin verildi. Türkiye Cumhurbaşkanı Gül’e bölgede yaşanan son gelişmelere dair düşünceleri soruldu. Cumhurbaşkanı Gül, “Mısır” lafını telaffuz etmeden daha önce İran Cumhurbaşkanı’nın önünde yapılmamış bir şeyi gerçekleştirerek tüm konuşmasını “Demokrasi Vurgusu” üzerine gerçekleştirdi. “Herkesin önce kendi evinin içini temizlemesi gerektiğini” söyleyen Abdullah Gül, “bir ülkenin liderleri, halklarının reform taleplerini yerine getirmezlerse halkın işi ele aldığını ve reformu kendisinin gerçekleştirdiğini’ de sözlerine ekledi.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Amerikan Kongresi’ne yaptığı ziyarette İran’da yapılan protesto gösterileri ile ilgili “Biz İran’daki muhaliflerin cesur davranarak Mısır’da geçen hafta yaşananları bir fırsat olarak değerlendirmesini ve aynı şansa sahip olmasını diliyoruz” dedi.  “İranlıların evrensel haklarını savunuyoruz” diyerek sözlerine devam eden Clinton Hüsnü Mübarek’i deviren Mısırlılar gibi İranlıların da kendi yeniden doğuşlarının ışığı olabileceğine inandıklarını ifade etti.

Stratejik müttefik olan iki ülke Türkiye ve ABD’nin cumhurbaşkanı ve dışişleri bakanı tarafından yapılan bu yorumlar arasındaki farkın bölgeye yakın olmak, bölge dinamikleriyle iç içe yaşamak ile ilgili olduğu söylenebilir. Türkiye komşusu İran’ın demokratikleşmesi için cumhurbaşkanı nezdinde önemli açıklamalar yaparken bunu doğrudan protestocuların kazanması ve Ahmedinejad’ı devirmesi olarak görmezken, ABD’nin İran’da demokrasi için Ahmedinejad yönetiminin gitmesini istemesi, aradaki yorum farkını ortaya koyuyor.

Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün İran ziyareti bugün Isfahan’a yapacağı gezi ile devam ediyor. Ayrıca Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün programına göre ilk Türkiye cumhurbaşkanı olarak Tebriz’i ziyaret etmesi de bekleniyor.

 

(tuicakademi, theaustralian, radikal)

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...