Başbakanlık, BM Güvenlik Konseyi’nin Libya ile ilgili kararına destek verdi. Başbakanlık’tan yapılan yazılı açıklamada, “Akan kanın ve sivillere yönelik şiddetin bir an önce durdurulmasını ve derhal ateşkes sağlanmasını istiyoruz. Bu yöndeki adımların hiç zaman kaybedilmeden hemen şimdi atılmasını ve halkın değişim ve dönüşüm taleplerinin karşılanmasını önemle bekliyoruz.” ifadelerine yer verildi.
Güvenlik Konseyi kararının bağlayıcı bir nitelikte olup tüm ülkeler bakımından uygulanması zorunlu hükümler içerdiğine dikkat çekilen açıklamada, şöyle denildi: “Kararda, Libya’daki taraflara derhal ateşkes çağrısı yapılarak şiddetin ve sivillere yönelik saldırıların tamamen sonlandırılması talep edilmektedir. Libya’da sivil halkın korunması için gerekli tüm önlemlerin alınması, bu meyanda, Libya hava sahasının insancıl amaçlı olanlar hariç tüm uçuşlara kapatılması hükümlerine yer verilen kararda, yabancı işgal güçlerinin her hangi bir şekilde Libya topraklarının her hangi bir bölümünde bulunamayacakları vurgulanmaktadır.
Türkiye’nin en başından beri, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki gelişmelere ilişkin her adımın uluslararası meşruiyet zemininde atılması gerektiğini söylediği hatırlatılan açıklamada, şöyle devam edildi: ” Türkiye yine en başından itibaren, halkın değişim ve dönüşüm taleplerinden yana olmayı ahlaki ve vicdani bir sorumluluk olarak görmüştür. Bu çerçevede, halkların meşru beklentilerinin karşılanmasını mümkün kılacak demokratik dönüşümlerin barışçıl yöntemlerle gerçekleşmesi ve bu tür taleplere karşı şiddet kullanılmaması en temel beklentimizdir. Libya bağlamında, Arap Ligi’nin 12 Mart tarihinde BMGK’ne yaptığı uçuşa yasak bölge ihdası yönündeki çağrıyı yürekten desteklediğimizi en üst düzeyde yaptığımız beyanla açıklamıştık. Aynı zamanda, dost ve kardeş Libya’da yabancı müdahaleye karşı olduğumuzu kayda geçirmiştik. Bu çerçevede, akan kanın ve sivillere yönelik şiddetin biran önce durdurulmasını ve derhal ateşkes sağlanmasını istiyoruz. Bu yöndeki adımların hiç zaman kaybedilmeden hemen şimdi atılmasını ve halkın değişim ve dönüşüm taleplerinin karşılanmasını önemle bekliyoruz.”
(tuicakademi, cha)