Tunus’tan, Avrupa Parlamentosu’na “Kara Para” ve “Terörün Finansmanı” Tepkisi

Belçika’nın Başkenti Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu, Tunus’un kara para aklama ve terörün finansmanıyla ilgili yüksek riskli ülkeler listesine alınmasına karar vermişti.

Tunus, Avrupa Parlamentosu tarafından kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadelede “yüksek riskli” ülkeler listesine alınmasına tepki göstererek bu kararı “haksızlık” olarak nitelendirdi. Dışişleri Bakanlığı, yaptığı resmi açıklamada, “Tunus, Avrupa Parlamentosunun söz konusu kararını haksız ve acele alınmış bir karar olarak görmektedir.” ifadesi kullanıldı.

Parlamentonun, kendisine bağlı özel bir mali değerlendirme mekanizması bulunmadığını ve bu yüzden Ortadoğu ve Kuzey Afrika Mali Eylem Görev Gücü (MENA/GAFI) tarafından hazırlanan bir raporu otomatik olarak kabul ettiği belirtildi.

Yapılan açıklamada, Tunus’un, MENA/GAFI ile bir eylem planı üzerinde anlaştığının ve 2018 yılı dolmadan mali ve yasama sistemini geliştirmeye yönelik birtakım taahhütler de dâhil olmak üzere bu planda önemli mesafe kat ettiğinin vurgulandı. Parlamentoda ki 357 milletvekilinin, söz konusu listeye itiraz etmesinin, Tunus’un bu konudaki çabalarının açık bir şekilde takdir edilmesi anlamına geldiği kaydedildi. Tunus Hükümeti’nin ulusal ve uluslararası yükümlülüklerini yerine getirme konusunda sarf ettiği çabalar ışığında yakın zamanda söz konusu listeden çıkarılmasının umut edildiği belirtildi.

Tunus Sanayi, Ticaret ve El Sanatları Konfederasyonu (UTICA), “ Avrupa Parlamentosu’nda alınan bu kararın, terörizm ve yolsuzlukla mücadele etmek ve ekonomik kalkınmasını sağlamaya çalışan Tunus için adil olmadığını” belirtti. Ayrıca UTICA, Avrupa Parlamentosunun oylamasının, Tunus’un imajında uluslararası kurumlarla olan ilişkilerinde ve yabancı yatırım çekme konusu üzerinde olumsuz bir etkisi olacağının da göz önüne alındığında bu karardan hoşnutsuz olduğunu belirtti.

İşveren örgütü, bu karardan vazgeçilmesi için gerekli tüm tedbirlerin alınması gerektiğine vurgu yaptı. “Tüm diplomatik ve siyasi araçları seferber etmek, ülkenin para politikasını gözden geçirmek ve Avrupa Parlamentosu’nun bu kararına neden olan tüm koşullar ve eksikliklerin açığa çıkartılması gerektiği” konusunda çağrıda bulundu.

Arap Baharı’nın başladığı ülke Tunus’ta, devrim ülkeye birçok demokratik hak kazandırmış olsa da, halkın ekonomik beklentilerini karşılayamamıştı. Ülkenin ekonomi politikalarındaki eksiklik ve iyi yönetişimin sağlanamamış olmasından dolayı Avrupa Parlamentosunda çıkan kara para aklama ve terörün finansmanıyla ilgili yüksek riskli ülkeler listesine alınma kararı, ülkenin yolsuzlukla mücadelesinde ve istikrara kavuşmasında bu karar tetikleyici bir etki olabilir. Tunus’ta yapılan açıklamalarda, önümüzdeki günlerde bu karardan vazgeçilmesi için çaba sarf edileceğini, bu durumun ise ülke için refaha giden yolların aranacağı anlamına geldiği şeklinde okumak mümkün gözüküyor.

Merve ACAR
o-Staj 2018 AFRAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

TikTok Kapandı ve Yeniden Açıldı: Dijital Rekabet VS İfade Özgürlüğü

Sosyal medya çağının en çarpıcı ve tartışmalı olaylarından biri...

Trump II: Yeni Dönemde ABD ve Dünya

Donald Trump, 20 Ocak 2025 itibarıyla ikinci kez ABD...

Uluslararası İlişkiler ve Türk Dış Politikası – Almanak 2024

Almanaklar, internetin yaygın olarak kullanılmaya başladığı yıllara kadar, geçmiş...

AB’nin Ucuz İş Gücü Talebi, Ukrayna’nın Yeniden İnşasını Tehlikeye Atıyor

Bu yazı, uluslararası ilişkiler analisti Andrew Korybko tarafından 9...