Tunus’ta Siyasal Sınıfın Yenilenmesi Umudu

Tunus, yerel ve ulusal düzeylerde önemli bir seçim aşamasından doğmaktadır. 6 Mayıs’ta yapılan devrim sonrası ilk belediye seçimleri, mevcut durumunun bir yansıması ve demokrasisinin geleceği için bir işarettir. 9 Mayıs akşamı, Bağımsız Seçilmiş Yüksek Seçim Kurumu (ISIE) tarafından açıklanan rakamların okunması, Tunus sosyo-politik sahnesindeki ve evrim beklentilerinin son değişikliklerini çözebilir.

 

En düşük oy oranı % 18.46 ile başkentin fakir bölgesi olan Ettadhamen. Aslında bu oy oranıyla sevilmediklerini söyleyenlerin kalesi Ettadhamen siyasileri güçlü bir sinyal gönderiyor. Geçmiş seçimlerde toprak vaat edilmiş devrimden sonra sosyal adaletsizlikleri durdurmak için sesini çıkaran alt sınıf siyaset ile ilgili olarak güven kaybediyor.

Seçimler Tunus’ta farklı sosyal sınıflar arasında büyüyen uçurum hakkında çok şey söylüyor. Halkın artan marjinalleşme hissi olarak yaşam koşullarının kötüleşmesinde % 7.7 enflasyon (Nisan 2018 yılında) hızı, yaşlanan altyapı ve yerel kaynakların yetersizliği göz önüne çarpıyor. Seçim aşamasında, demokratik yoldan istifa edilen bugünün kayıtsız tarafı yarının isyancıları olabilir.

 

Seçmen olmayanların yaklaşık % 65’i ile Tunuslu belediye yetkililerinin büyük bir ilgisizliği olduğunu belirtiyorlar. Birçok gözlemci için bu oran, daha demokratik diğer ülkelerinkiler ile aynı doğrultuda. Tunus demokratik modelinin kırılganlığı bu rakamın daha endişe verici sinyaller verdiğini gösteriyor.

Deniz ÜRESİN

o-Staj 2018 AFRAM Stajyeri

Kaynak:

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...

Küresel Göç Yönetiminde Sivil Toplumun Etkisi: Sivil Toplumun Katkısı ve Sınırları

Kaancan Koçak  Sivil Toplum Çalışmaları O-Staj Programı Özet Göç insanlık tarihinin en...