TUİÇ- AVRAM’ın Yükselen Güç: Çin konulu yuvarlak masa toplantısı Namık Kemal Üniversitesi öğretim üyesi Kadir Temiz ve İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi yüksek lisans öğrencisi Muyesser Alip’in katılımı ile 19 Temmuz Cuma günü TUİÇ ofisinde gerçekleştirildi.
Gerek Çin’in Türkiye perspektifi açısından gerekse Türkiye’nin Çin perspektifi açısından bilgi eksikliğine değinilen toplantıda bu bilgi eksikliğinin giderilmeden sorunların çözülmesinin mümkün olmadığı dile getirildi. Bu bilgi eksikliğinin en basit örneğinde ise Çin hakkında basılan yayımların azlığına dikkat çekildi.
Çin’in devlet politikasına da değinilen toplantıda özellikle kendileri tarafından Komünist olarak nitelendirilen siyasetlerinin özünde Konfüçyunist duruşun ve söylemin yer aldığı belirtildi. Çin’i anlamak adına kullanılan metodolojinin eleştirilmesi gerektiği, özellikle “Etki-Tepki” tezinin Çin’i daha çok edilgen bir konuma soktuğunun ve bunun bir ülkeyi anlamak için yeterli olmadığının altı çizildi.
Devlet yönetimi açısından kullanılan kavramların algılamasının Batı’da ve Doğu’daki farklılıklarına değinilen toplantıda, özellikle özerklik konusunda Çin’in özerklik algılamasının Kadir Temiz’in değişiyle “yalnızca siyasal bir boyun eğme, bir itaat olduğu müddetçe geçerli” olduğunun altı çizildi. Böylece devletlerin geçirdiği süreçlerin birbirinden farklı olduğuna değinildi.
Tarihsel dönüm noktalarına değinildikten sonra sonuç olarak Çin’in anlaşılması adına temel felsefe öğretilerinin tekrardan değerlendirilmesi ve özellikle Türkiye’nin bir “Çin algısı” oluşturması gerektiği belirtildi.
TUİÇ-AVRAM