Uluslararası İlişkiler Çalışmaları Derneği, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan ISSN numarası alınarak çıkarılacak ve “TUİÇ Akademi” adıyla yayımlanacak aylık dergi hazırlığı içindedir. İlk sayısının Ekim/Kasım ayında çıkması planlanan TUİÇ Akademi dergisi, farklı şehirlerden ve ülkelerden öğrencilerin aktif katılımı ve alanlarında uzman Danışma Kurulu üyelerinin değerli katkıları ile Türkçe yayımlanacaktır.
TUİÇ Akademi dergisinin; uluslararası siyaset, ekonomi ve hukuk; küresel enerji, su ve güvenlik politikaları başta olmak üzere uluslararası gündemi meşgul eden meselelere ve Uluslararası İlişkiler disiplininin bağlantılı olduğu kuramsal mecralara dair yazıların yayımlanacağı bir dergi olması planlanmaktadır. TUİÇ Akademi dergisini farklı kılacak olan şey; lisans/yüksek lisans öğrencilerinin ve akademisyenlerin yazılarını aynı dergide bir araya getirecek olmasıdır. Bu dergi, çeşitli üniversitelerden farklı formasyonlara sahip öğrencilerin yazarak düşünmesine olanak tanıyarak, kendisine aynı zamanda bir okul olma misyonu yüklemektedir. Başka bir deyişle dergi, çeşitli yaklaşım ve meslek alanlarından insanları bir araya getirerek, farklı bir söz söyleme çabasında olacaktır.
Yukarıda belirtilen saiklerle çıktığımız bu yolda, dergiye katkıda bulunmak isteyen herkese kapımız açık. Derginin hazırlık sürecinde, dergide yer alması gerektiğini düşündüğünüz hususları bizlerle paylaşır, önerilerde bulunursanız mutlu oluruz. Bunun dışında, belirlenecek dosya/kapak konusuna uygun olarak aylık yazılar da gönderebileceğiniz gibi uluslararası gündeme dair ilgi alanınızdaki çeşitli konularda da yazılarınızla bize destek olabilirsiniz. Daha da önemlisi; dergide daha aktif çalışmak isterseniz, derginin sosyal medya hesaplarının yönetiminde; ekonomi, hukuk, uluslararası siyaset alanlarında analiz yazılarını düzenli olarak yayımlayacak Yazı İşleri’nde, Redaksiyon/Düzelti ve Gündem Takibi ekibinde, Reklam Koordinasyon Kurulunda yer alabilirsiniz. Sıraladığımız bu görevlerde yahut katkı sunabileceğinizi düşündüğünüz başka alanlarda gönüllü olarak çalışmak istiyorsanız, sorumluluk alabileceğiniz alanı özel olarak belirterek bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Herhangi bir sorunuz olursa cevaplamaya hazırız. Belirlediğimiz Yayın Politikamızı aşağıda bulabilirsiniz.
İlginiz için şimdiden teşekkür ederiz.
İletişim: [email protected]
TUİÇ Akademi Dergisi
Yayın Politikası
TUİÇ Akademi dergisi, Uluslararası İlişkiler Çalışmaları Derneği çatısı altında yayım hayatına başlayacaktır.
Her derginin söylediği “farklı” bir sözünün olması gerekir. Bu “farklı” sözü söyleyebilmek adına TUİÇ Akademi dergisi; izafi coğrafi bölünmelerden ve sınırlamalardan sıyrılarak evrensel düzeyde düşünebilmeyi, bunu gerçekleştirirken de Türkiye başta olmak üzere dünyanın çeşitli üniversitelerindeki öğrencilerden destek almayı gerekli görmektedir. Bu bağlamda TUİÇ Akademi dergisi, uluslararası gündemi kaplayan meselelerin çözümüne dönük küresel bir izlencenin hazırlanmasına katkı sunmak amacıyla, belli başlı ulusal / çokuluslu kurum, kuruluş ve organizasyonlarla ortaklıklar kurmayı ve akademisyenlerin, STK temsilcilerinin, bürokratların bilgi ve birikimlerinden faydalanmayı ilke edinmiştir.
TUİÇ Akademi dergisinin yüklendiği en mühim misyon; Uluslararası İlişkiler başta olmak üzere, farklı disiplinlerde eğitim görmüş ve global ölçekte siyasa üretiminde rol oynayabilecek öğrencileri, alanlarında uzman kişilerden oluşan Danışma Kurulu’nun değerli katkıları ile, yazarak ve araştırarak sistematik düşünmeye ve dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmeye teşvik etmektir.
Spekülasyonlar üzerine kurulu olmayan, gerekçelendirilmiş, somut gerçeklere dayalı argümanları tartışan, ülkelerdeki iç dinamikleri göz ardı etmeyen, kompleks yapıları tekil aktör ve durumlara indirgemeyip olayları tarihsel bir perspektifle inceleyen, kuramsal ve siyasal tartışmalara dönük analizleri yayınlamayı şiar edinen TUİÇ Akademi dergisi; herhangi bir üçüncü tarafın kişilik hakları ihlâl edilmediği müddetçe, farklı yaklaşımların özgürce eleştirilebildiği bir tartışma zemini olmayı hedeflemektedir. TUİÇ Akademi dergisinde yayımlanan analiz ve değerlendirmeler, aksi belirtilmediği müddetçe, Yayın Kurulunun ve Uluslararası İlişkiler Çalışmaları Derneği’nin kurumsal görüşünü yansıtmak mecburiyetinde değildir.
Ele aldığı konuları meta düzeyde tartışmayı ve dünya siyasetine uluslararası pencereden bakmayı tercih eden TUİÇ Akademi dergisi, enerji, su, güvenlik politikaları; uluslararası hukuk, finans başta olmak üzere tüm dünyayı ilgilendiren temalar üzerinde tefekkür ederken devletlerin egemenlik haklarının yeniden üretimine katılmak yerine evrensel etik için projeksiyonlar yapmayı, bu bağlamda Türkiye’yi küresel barış ve istikrara katkı sunan farklı kurumsal mekanizmalar ve aktörler arasından yalnızca biri olarak algılamayı kabul etmiştir.
Aylık yerel süreli yayın vasfını taşıyan TUİÇ Akademi dergisi, yukarıda çizilen çerçeveye uygun olarak yayın hayatını sürdürecektir.
Sayın Editör,
Serhan Durak’ın Talmud’u konu alan yazısı ilkel bir dezenformasyon örneği.
Size tavsiyem bu gibi saçmalıkları yayınlamadan evvel muteber bir üniversitenin saygın akademisyenlerinden birine okutmanızdır.
Örneğin Prof. Dr. Nuh Arslantaş’a veya Prof. Dr. Sait Toprak’a.
Serhan Durak’ın yazısı kötü niyetle yazıldîğı için zahmet edip çürütülmeyi bile hak etmiyor.
Üzüntülerimle,
Denis Ojalvo
Not: TÜİÇ’in bir etkinliğine Bilgi Üniversitesi’nde konuşmacı olarak katılmıştım. Nisan veya Mayıs 2010 (Mavi Marmara olayı öncesinde) Uğur Bakıcı arkadaşımız ses ve görüntü kaydı almıştı.