Tsipras- Ieronymos II Görüşmesi Gerginliğe Neden Oldu

Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras ve Atina Başpiskoposu Ieronymos II perşembe akşamı birlikte yemek yedikten sonra ülkenin Makedonya ile yaşadığı isim krizi hakkında görüştüler. Bu görüşme, Daimi Kutsal Sinod tarafından yapılan ve kilisede ki bazı çevrelerce de desteklenen ‘Makedonya’ adının hiçbir şekilde kabul edilmeyeceği ile ilgili açıklamasına cevap olarak yorumlandı. Tsipras’ın olaya dair isim kriziyle ilgili yapılan görüşmelerde, Yunanistan’ın ulusal çıkarlarını gözeteceğine dair teminat verdiği bir mektup göndermiş olmasına rağmen böyle bir görüşmenin yapılmış olması kilisenin ikna olmadığı şeklinde açıklandı.

İkilinin görüşmesi, isim kriziyle ilgili farklı kesimlerden çıkan çatlak sesleri susturma amacını taşımakla birlikte kilisenin olaya yaklaşımının Yunan hükümeti tarafından ne kadar önemsendiğini gösterdi. Görüşme sonunda Başpiskopos, hükümetin ulusal sorunların üstesinden gelebilecek güce sahip olduğunu belirtirken, ülkede protestolar düzenlemek yerine ulusal görüş birliğinin sağlanması için uzlaşmanın öneminden bahsetti. Bu açıklama Tsipras için iki mesaj barındırıyor; Kilise ile zıtlaşmaması ve çıkacak olan protestolarda kilisenin parmağının olmayacağı bilinciyle muhalefeti suçlaması gerektiği.

Tsipras ise yaptığı açıklamada ulusal sorunlarda ulusal birlik gerektiği ve ulusal birliğin sağlanması için diyaloğun ve farklı görüşlere saygının öneminden bahsetti.

Milli birlik ve beraberliğe dikkat çeken tüm bu açıklamaların ardından cuma günü, Ana Muhalefet Partisi Yeni Demokrasi Tsipras’ın davranışını, ‘eşi benzeri görülmemiş sorumsuzluk’ diye tanımlayarak Tsipras’ı şeffaf olmamamakla suçladı. Konuyla ilgili bilgilendirmenin öncelikli olarak meclisteki muhalefet partilerine yapılması gerekirken Ieronymos ile yapılan görüşmeye muhalefetten, Tsipras’a partisinin isteklerini ulusal çıkarların önünde tuttuğu şeklinde bir tepki geldi. Bunun yanı sıra halen devam eden isim kriziyle ilgili görüşmelerin sır olarak tutuluyor olması da muhalefetin şikayetçi olduğu bir başka konu.

Yusuf MEHMET
o-Staj 2018 BALKAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...