Andrew Korybko
10 Obstacles To Trump’s Reported Plan For Western/NATO Peacekeepers In Ukraine
Geçtiğimiz günlerde Wall Street Journal’ın Trump’ın ABD’nin katılımı olmadan Ukrayna’da bir Batı/NATO barış gücü misyonu organize etmeyi planladığını ve böylece çatışmayı dondurmayı hedeflediğini bildirmesinin ardından “Rusya’nın Ukrayna’daki Maksimum Hedeflerine Ulaşması İçin Zaman Daralıyor” şeklinde bir değerlendirme yapıldı. Bu, elbette, söylemesi yapmasından çok daha kolay bir plan. İşte bu senaryoyu ya Rusya’nın çatışmayı kendi koşullarıyla sona erdirmesi için yeterince geciktirebilecek ya da Trump’ın planını tamamen suya düşürebilecek bazı etkenler:
Avrupa, Rusya ile Doğrudan Çatışmadan Korkuyor
Bu yılın başlarında Fransa’nın çatışmaya konvansiyonel olarak müdahale etme yönündeki sert söylemleri ve ardından Polonya’nın katılımı göz ardı etmemesi, Avrupalıların Rusya ile doğrudan bir kinetik çatışmadan duydukları korkuyu gizlemektedir. Trump’ın, Avrupa ortaklarını bu riskli planı gerçekleştirmeye zorlamak için ABD’nin etkisini ve NATO üzerindeki gücünü ustalıkla kullanması gerekecek. Ancak bu, geri tepebilir ve istemeden Üçüncü Dünya Savaşı’nı tetikleyebilir.
Polonya’da Kamuoyu Bu Plana Karşı Çıkıyor
Polonya’nın liderliğinde bir Batı/NATO barış gücü misyonu olmadan Ukrayna’da böyle bir girişimi hayal etmek zor, ancak kamuoyu buna karşı çıkıyor. Yaz aylarında yapılan güvenilir bir anket, Polonyalıların %69’unun Ukrayna’ya asker göndermeye karşı olduğunu gösterdi. Polonya ile Ukrayna arasındaki karşılıklı güvensizlik arttıkça bu planı benimsetmek daha da zorlaşacaktır. Ayrıca, Polonyalılar Batı tarafından yeniden sömürüleceklerinden ve karşılığında hiçbir şey almayacaklarından korkuyor.
Trump’ın Madde 5 Hakkındaki Önceki Söylemleri Güven Vermiyor
Trump’ın Şubat ayında ABD’nin savunmaya GSYİH’nın en az %2’sini harcamayan NATO üyelerini korumayacağını açıklaması, güven sorununu artırıyor. Çoğu ülke bu hedefi karşılamış olsa bile, Trump’ın Madde 5‘e daha fazla koşul eklemesinden endişe edilebilir ki bu maddeye katılım durumunda güveneceklerdir.
Trump’ın Rusya NATO Askerlerine Saldırırsa Ne Yapacağı Belirsiz
Trump’ın Rusya NATO askerlerine saldırdığında nasıl bir tepki vereceği ve bu tepkinin Üçüncü Dünya Savaşı’na yol açmadan Madde 5’in taahhütlerini nasıl dengeleyeceği konusunda NATO üyelerini ikna etmesi gerekecek. Bunun Rusya’ya da net bir şekilde iletilmesi şarttır. Bu olaylar zincirinde pek çok şey ters gidebilir, dolayısıyla başarı garantisi yoktur.
NATO Uzun Süreli Bir Nükleer Olmayan Sıcak Savaşa Hazırlıklı Değil
ABD ve Rusya’nın nükleer silah kullanmaması gibi düşük ihtimalli bir senaryoda bile, NATO uzun süreli bir nükleer olmayan sıcak savaşa hazırlıklı değil. Lojistik açısından geride kalıyorlar, doğuya yönelik askeri hareketlerin kolaylaştırılması için “askeri Schengen” konusunda hiçbir ilerleme kaydedilmedi ve NATO’nun kendini koruyabilmek için gereken hava savunmasının sadece %5’ine sahip. Bu durumda NATO, Rusya’ya karşı yenilgiye uğrayabilir.
Dış Arabuluculuk Daha Küçük Çaplı Bir Barış Gücü Misyonuna Yol Açabilir
Macaristan ve Hindistan’ın hem Rusya hem de ABD ile güçlü bağları var; bu ülkeler bağımsız veya ortak şekilde daha küçük çaplı bir barış gücü misyonu sağlamak için arabuluculuk yapabilir. Bu durumda, Batılı güçler Dinyeper’in batısına konuşlanabilir, Ukrayna doğuda hala kontrol ettiği bölgeleri ağır silahlardan arındırabilir ve Rusya temas hattını dondurmayı kabul edebilir.
İhtiyatlı Avrupalılar Kayıpları Kesmeyi Tercih Edebilir
Önceki altı madde göz önüne alındığında, ihtiyatlı Avrupalılar, Ukrayna’da herhangi bir barış gücü misyonuna katılmanın sonuçlarını riske atmaktansa kayıpları kesmeyi tercih edebilirler. Bu, Batı için emsalsiz bir yenilgi olur, ancak artan yorgunluk ve Üçüncü Dünya Savaşı’nı başlatma ve kaybetme korkusu bu dünya çapında değişime yol açabilir.
Trump’ın Yeniden Göreve Gelmesinden Önce Küba Benzeri Bir Kriz Çıkabilir
ABD’nin sürekli askeri ve diplomatik bürokrasisinde yer alan Rusya karşıtı şahinler ve/veya Zelensky, Trump’ın göreve başlamasından önce Rusya ile büyük bir çatışmayı kışkırtabilir. Eğer bu gerçekleşirse, Trump olayların gidişatını etkileme gücüne sahip olmayacak ve sonuç ne olursa olsun (Üçüncü Dünya Savaşı veya dengesiz bir barış anlaşması), bunu devralmak zorunda kalacaktır.
Rusya O Zamana Kadar Maksimum Zafer Elde Edebilir
Bu senaryo, NATO’nun Dinyeper’a kadar yarışacağı bir konvansiyonel müdahale ihtimali nedeniyle düşük bir olasılığa sahiptir. Ancak her şeye rağmen, böyle bir durumdan kaçınılabilir ve bu durumda Trump’ın öngördüğü NATO barış gücü misyonuna gerek kalmaz.
Batı Asya Savaşları Kötüleşir ve Trump’ın Önceliği Haline Gelir
Son olarak, Batı Asya’daki savaşların kötüleşip Trump’ın göreve başlamasıyla birlikte acil bir öncelik haline gelmesi mümkündür. Hem İsrail hem de İran’ın kendi çıkarları doğrultusunda bu senaryoyu planladıkları tahmin edilebilir. İsrail, ABD’yi İran’ı tamamen yok etmesi için kışkırtmak isteyebilirken, İran, Trump’ın Süleymani suikastına karşılık olarak ABD’nin bölgedeki çıkarlarına büyük bir darbe vurmayı planlayabilir.
Görevin büyüklüğü göz önüne alındığında, Trump’ın ABD’nin doğrudan katılımını açıklamadan Ukrayna’da bir Batı/NATO barış gücü misyonu organize etme planını gerçekleştirmesi zor görünüyor. Eğer istediğini elde edemezse, hem Rusya’yı hem de NATO’yu tehdit etmeye başvurabilir, ancak bu tür bir psikolojik savaşın etkisiz kalma ihtimali vardır. Bu durumda, Trump, Biden’ı Batı’nın eşi benzeri görülmemiş yenilgisinden sorumlu tutarak planı bırakabilir ve başka bir konuya yönelebilir.