Trump, Putin’in Aslında Kuzey Kore Konusunda Çok Şey Yapabileceğini Fakat Gereken Yardımda Bulunmadığını Söyledi

ABD Başkanı Donald Trump, Reuters’a Oval Ofis’te verdiği röportajında Rusya’yı, Kuzey Kore’ye yönelik tutumu sebebiyle sert bir dille eleştirdi. Trump, Moskova Hükümeti’ni Pyongyang’a yönelik uluslararası yaptırımların uygulanma sürecini baltalamakla suçladı ve Putin’in Kuzey Kore’yi zorlamak için “çok şey yapabileceğini” ifade etti. “Ancak maalesef Rusya ile çok fazla ilişkimiz yok ve bazı durumlarda Çin’in geri çektiği yaptırımların karşılığını Rusya’nın tedarik etme olasılığı var. Yani net sonuç olabileceğinin en iyisi değil.” diyerek ABD’nin, Rusya’dan gereken yardımı alamadığını belirtti.

Trump, Çin’i ise Kuzey Kore’ye petrol ve kömür tedariğini kısıtlama çabaları nedeniyle övdü. Ayrıca Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’le, harika bir ilişkisi olduğunu belirtti. Rusya’nın; Çin’in, Kuzey Kore’ye uyguladığı yaptırımları telafi ettiğini ileri sürdü ve Batı Avrupa güvenlik kaynaklarının, aralık ayı sonlarında Rus tankerlerinin son aylarda uluslararası yaptırımları ihlal ederek denizde kargo taşımak suretiyle en az üç kez yakıt tedarik ettiklerini açıkladığını belirtti. İthal yakıt kullanan Kuzey Kore, kıtalar arası balistik füze ve nükleer programı için petrole ihtiyaç duyuyor. Bu nedenle de petrol, Kuzey Kore’ye olan yaptırımlarda önemli bir yere sahip.

Kuzey Kore’nin, ABD’ye füze gönderebilme konusunda sürekli ilerleme kaydettiğini ifade eden Trump: “Henüz o noktada değiller ama yakınlar ve her geçen gün daha da yaklaşıyorlar.” dedi. Trump, gelecek ay Güney Kore’de yapılacak Kış Olimpiyat Oyunları’nda Kuzey ve Güney Kore arasındaki görüşmeleri  memnuniyetle karşıladığını ve bunun krizin etkisiz hale getirilmesinde ilk aşama olabileceğini söyledi.

Kuzey Kore krizini çözememekten dolayı eski ABD Başkanları Bill Clinton, George W. Bush ve Barack Obama’yı suçlayan Trump, kendisinden önceki Kuzey Kore ile nükleer ve füze programları üzerine yaptığı görüşmelerin başarısızlığa uğradığını vurgulayarak,”Ben de masaya otururdum, ancak bunun sorunu çözeceğinden emin değilim.” ifadelerini kullandı. Ayrıca Trump, “Bu sorun son 25 senelik sürede, onlar hedefe henüz bu kadar yaklaşmamışken ve bu yetkinliğe henüz sahip olmamışken çözülmeliydi.”dedi. Trump, kendisinin ise bu sorunu çözebilecek ‘keskin zekaya’ sahip olduğunu ileri sürerek birkaç gün önce doktoru tarafından açıklanan zeka testi sonuçlarını hatırlattı ve “Sanırım bu işi, testlerde en yüksek skoru elde edecek başkana bırakmaları gerektiğini anladılar.” diye konuştu.

ABD ve müttefikleri, Kuzey Kore krizi ve ülkeye yönelik yaptırımların uygulanma sürecine ilişkin istişarelerde bulunmuşlardı. Görüşmelere 20 ülkenin dışişleri bakanları katılırken, Kuzey Kore’nin en önemli ticaret ortakları Çin ve Rusya ise konferansta yer almamıştı.

Merve CURGA
o-Staj 2018 APAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Orta Güçler Çok Kutuplu Bir Dünya Yaratacak

Dani Rodrik - Cambridge Bu yazı ilk olarak 11 Kasım...

Amerika Bir Sonraki Sovyetler Birliği mi?

Harold James, Princeton Üniversitesi'nde Tarih ve Uluslararası İlişkiler Profesörü. Bu...

Stabil Kripto Paralar Doların Küresel Statüsünü Koruyabilir

Paul Ryan, ABD Temsilciler Meclisi'nin eski sözcüsü (2015-19), American...

Avrasya’da Kolektif Güvenlik: Moskova ve Yeni Delhi’den Bakışlar

Collective Security in (Eur)Asia: Views from Moscow and New...