Çinli bir yetkili Perşembe günü yaptığı açıklamada; ABD tarafından geliştirilmiş füze sisteminin Güney Kore’de konuşlandırılmasına yönelik artan tansiyonun etkisinde Güney Kore’nin ekonomik büyümesinin 0,2 puan gerilemesini beklendiği yer aldı.
Seul, füze savunma kalkanının Kuzey Kore füzelerine karşı korunması gerektiğini düşünürken; Pekin, sistemin kendi ulusal güvenliğini tehdit ettiğini savundu.
Olayların ışığında sosyolojik kutuplaşma arttı ve bazı Çinli tüketiciler; anakaradaki süpermarketlerden Güney Koreli şirketler grubu olan Lotte’yi, boykot etti. Seyahat acenteleri Güney Kore turlarını da askıya aldı.
Pyongyang’ın, bu ay içinde altıncı nükleer denemesini yapabileceği endişeleriyle, Kore yarımadasında siyasi gerginlik de tavan yaptı. Aynı zamanda 100’den fazla yabancı gazeteci Çarşamba günü Pyongyang’a giden Air China uçuşuyla, Kuzey’in kurucusunun babası Kim Il-sung’un doğumunun 105. Yıldönümü, kutlamalara tanık oldu. Etkinliğe; Global Times, Associated Press, BBC ve Fox News gibi 40 haber kuruluşundan 130 gazeteci çağrıldı. Güney Kore medyası ise dahil edilmedi.
Xi Jinping Çarşamba günü, Donald Trump’a “Kuzey Kore nükleer krizi için” barışçıl yöntemler önerdi. Trump ise, Çin’in yardımı olmazsa ABD’nin tek başına bu sorunu çözeceğini söyledi. ABD’li bir uçak gemisi ve keşif grubu, bölgedeki gerginliklerin artmasıyla birlikte, bu hafta başlarında Kore yarımadasındaki sulara konuşlandırıldı.
Sümeyra Ekinci – APAM Stajyer
Editör – Ayşe Enise Muş
Kaynak: