TAPI Projesinin Türkmenistan Ayağı Tamamlandı

Türkmenistan doğalgazını Pakistan ve Hindistan’a taşıyacak TAPI projesinin Afganistan ayağının inşasına başlanacak.

Türkmenistan doğalgazını Afganistan üzerinden Pakistan ve Hindistan’a taşıyacak Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPI) doğalgaz boru hattı projesinin Türkmenistan ayağı tamamlandı. Doğalgaz boru hattının Afganistan ayağının inşasına başlanacak. TAPI projesinin Türkmenistan’daki 214 kilometrelik bölümünün tamamlanmasının ardından, ülkenin güneyindeki Mary bölgesinin Serhetabat vilayetinde tören düzenlendi. Törene, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov, Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani ve Pakistan Başbakanı Şahid Han Abbasi katıldı. Berdimuhamedov, açılışta yaptığı konuşmada, bin 814 kilometrelik hattın yıllık doğalgaz kapasitesinin 33 milyar metreküp olacağını belirterek, bunun bölgenin sürdürebilir gelişiminin, sosyal, ekonomik ve enerji güvenliğinin garantisi olduğunu söyledi. Söz konusu projenin binlerce iş imkanının da yolunu açacağına işaret eden Berdimuhamedov, “Bu projenin hayata geçmesiyle, Türkmenistan, Avrupa ve Güneydoğu Asya arasında bilgi köprüsü olacak.” dedi. Berdimuhamedov, Türkmenistan ve Afganistan arasında inşa edilecek demiryolu aracılığıyla da Afganistan’ın Asya Pasifik pazarına ulaşacağını kaydetti. Türkmenistan’ın elektrik enerjisi alanında güvenilir bir partner olduğunu kanıtladığını söyleyen Berdimuhamedov, kendileriyle bu konuda iş birliği yapmak isteyen çok sayıda ülke olduğuna dikkati çekti. Berdimuhamedov, enerji alanında Türkmenistan ve Afganistan arasındaki iş birliğinin gün geçtikçe arttığını ifade etti.

Afganistan Devlet Başkanı Gani ise TAPI projesine verilen destek ve gösterilen çaba için ülke başkanlarına teşekkür ederek, projenin hayata geçmesinde gece gündüz çalışan ve emek veren herkesi takdir ettiğini dile getirdi. Ülkesinin bütün komşularıyla bağlantı kurmak istediğini vurgulayan Gani, Afganistan’ın ekonomik iş birliği için platform kurmak istediğinin altını çizdi. Gani, “Hepimiz şunu anlamalıyız ki iş birliği politikasıyla halklarımız ve hepimiz kazananlarız. Biz, ekonomik refahı, istikrarı ve sosyal güvenliği elde edebiliriz.” diye konuştu.

Pakistan Başbakanı Abbasi de projenin öncülüğünü yapan Türkmenistan’a teşekkür etti. TAPI’nın, enerji ve iletişim koridoru olduğunu belirten Abbasi, söz konusu projenin halkları birbirine bağlayacağını, sosyal ve ekonomik gelişim sağlayacağını ve bölgeye istikrar kazandıracağını kaydetti. Abbasi, “Bu projenin sadece kazananları var. Projenin hayata geçirilmesine katkı sağlayan üç ülkeye projeyi gerçekleştirdikleri için teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Hindistan’ın dış ilişkilerden sorumlu Devlet Bakanı Mobaşar Caved Akbar da törende yaptığı konuşmada, TAPI projesinin önemine değinerek, projenin yeni bir ufkun başlangıcı olduğunu dile getirdi. TAPI’nin, Hindistan enerji güvenliği için de oldukça önemli olduğunu söyleyen Akbar, projenin çok sayıda fırsat kapısı açtığını kaydetti. Akbar, Türkmenistan’ın, Hindistan’ın önemli enerji partnerlerinden biri olduğunun altını çizdi.

Hilal DURSUN
o-Staj 2018 AVRAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...