Tahrir’de Orduya Karşı Dev Gösteri

Mısır’da İslamcı muhalefetin oluşturduğu onbinlerce gösterici Tahrir Meydanı’nda anayasada ordunun gücünü koruyan madde tekliflerine karşı protesto gösterileri yaptı.

Mısır’da geçtiğimiz hafta Başbakan Yardımcısı Ali El Selmi ile siyasi partiler arasında yapılan toplantıda, Selmi tarafından siyasi partilere önerilen anayasa taslağında askerlerle ilgili maddelere itiraz eden muhalifler, Tahrir Meydanı’nda ordunun yönetimi sivillere devretmesi için gösteri düzenledi.

Gösterilere, İskenderiye, İsmailiye, Süveyş gibi Kahire’ye yakın şehirlerden de katılım oldu. Onun üzerinde siyasi parti ve örgütün organize ettiği gösterilerde çoğunluğu, Müslüman Kardeşler ve partisi Hürriyet ve Adalet Partisi, selefi gruplar ve partileri Nur üyeleri oluşturuyor.

Tahrir Meydanı’nda toplanan göstericiler, “askeri rejim yıkılsın”, “asker kışlasına dönsün”, “devrim devam etsin” taleplerini dile getirdi.  

Sol Gruplar Katılmadı

Mısır’daki bazı sol gruplar ile Vefd Partisi, gösterilere katılmayacağını daha önce açıklamıştı.

İslamcı muhalefet tarafından yapılan gösteriler, “6 Nisan” ve “Devrimci Gençlik” hareketi gibi laik gruplar tarafından da destekleniyor. Alanda, az sayıda Suriyeli ve Yemenli muhalifin de bulunduğu da görüldü.

Ordu Bütçesini Kendisi Belirleyecek

Mısır’da siyasi partiler, anayasa hazırlanması için yapılan toplantılarda Ali el Selmi’nin kendilerine sunduğu belgede ordunun bağımsız karar yetkisi ve kendi bütçesini belirlemesi gibi maddelere karşı çıkıyorlar. Ayrıca muhalefet, ordunun yönetimi sivillere devretmesini, anayasa hazırlayacak komisyonun sadece meclis üyelerinden oluşmamasını, toplumun çeşitli kesimlerinden seçilecek 40 kadar temsilcinin de çalışmalara katılmasını istiyor.

Gösteri yapan tüm muhalif grupların üzerinde birleştikleri bir nokta ise, Yüksek Askeri Konsey’in Cumhurbaşkanlığı seçim tarihini belirleyerek, yönetimi ne zaman sivillere bırakacağını açıklaması.

(tuicakademi-ntvmsnbc)

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

2025 Uluslararası İlişkiler Kitapları: 7 Kitap Önerisi

2025 Okuma Önerileri 2024 yılı, uluslararası ilişkiler alanında Türkiye...

2024 Küresel Göç Trendleri: Yeni Dönem, Yeni Zorluklar

2024 yılı, göç ve göçmenlerle ilgili küresel dinamiklerin yeniden...

Suriye İç Savaşı: Türkiye’nin Tutumu ve Savaşın Türkiye’ye Etkileri           

Ebubekir Bayrambey Giriş Tunus’ta başlayan Arap Baharı adı verilen halk ayaklanmaları...

Orta Güçler Çok Kutuplu Bir Dünya Yaratacak

Dani Rodrik - Cambridge Bu yazı ilk olarak 11 Kasım...