Tahran’da Suriye Konferansı Gerçekleştirildi

Tahran’da Perşembe günü, 29 ülkenin dışişleri bakanları ve elçiler düzeyinde katılımıyla Suriye Konferansı gerçekleştirildi. Konferansa Özgür Suriye Ordusu’nu destekleyen Batı ülkeleri ve Türkiye ile İran’ın isyancıları silahlandırmakla suçladığı Arap ülkelerinden katılımın olmaması dikkat çekti. Toplantıya Rusya, Pakistan, Afganistan, Küba ve Venezuela’nın da içinde bulunduğu 29 ülke katılırken BM İran delegasyonu da toplantıda hazır bulundu. Konferansa Suriye hükümeti ve muhalif kanattan da katılım gerçekleşmedi.

İran’ın konferansın dışişleri bakanları düzeyinde yapılacağını açıklamasına rağmen yalnızca İran, Pakistan ve Zimbabve dışişleri bakanları toplantıya katıldı, diğer ülkeler toplantıya elçi düzeyinde iştirak ettiler.

İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi’nin konferansta, İran’ın Suriye’de taraflar arasındaki barış görüşmelerine ev sahipliği yapabileceğini belirttiği kaydedildi. Salihi, krizin çözümündeki tek yolun Esad ve muhalifler arasında yapılacak diyaloglardan geçtiğini vurgulayarak, BM’in barışı sağlamadaki çabalarına da katkı da bulunmak gerektiğini ifade etti.

Salihi, Suriye’ye dışarıdan müdahaleye de karşı olduklarını bildirerek, şiddetin son bulması için katkıda bulunmak gerektiğini vurguladı.

Konferans, İran Ulusal Güvenlik Konseyi Sekteri Said Celili’nin Esad’ı ziyaretinin ardından gerçekleşti, Celili Esad’a Şam yönetiminin yıkılmasına izin vermeyecekleri mesajını vermişti.

Tahran’ın Annan Planı’nın bir kısmını harekete geçirmek için çabaladığı biliniyor. Ateşkes ilan edilmesi, bölgeye insani yardım götürülmesi ve müzakereler için zemin hazırlanması İran’ın desteklediği maddeler arasında yer alıyor.

(TUİÇ Akademi, Aljazeera)

Seren Selvin Korkmaz

TUİÇ Stajyeri

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

TikTok Kapandı ve Yeniden Açıldı: Dijital Rekabet VS İfade Özgürlüğü

Sosyal medya çağının en çarpıcı ve tartışmalı olaylarından biri...

Trump II: Yeni Dönemde ABD ve Dünya

Donald Trump, 20 Ocak 2025 itibarıyla ikinci kez ABD...

Uluslararası İlişkiler ve Türk Dış Politikası – Almanak 2024

Almanaklar, internetin yaygın olarak kullanılmaya başladığı yıllara kadar, geçmiş...

AB’nin Ucuz İş Gücü Talebi, Ukrayna’nın Yeniden İnşasını Tehlikeye Atıyor

Bu yazı, uluslararası ilişkiler analisti Andrew Korybko tarafından 9...