Suudi Arabistan’dan İsrail Açılımı

Amerikan dergisi The Atlantic’in genel yayın yönetmeni Jeffrey Goldberg’e röportaj veren Suudi Arabistan Prensi Muhammed bin Selman, İsrail’in kendi topraklarına sahip olma hakkı bulunduğunu söyleyen ilk üst düzey Suudi yetkili oldu.

Suudi Arabistan’ın fiili lideri olarak kabul edilen Prens Selman, “Yahudi halkının en azından atalarından kalan vatanlarının bir kısmında bir ulus devlete sahip olma hakkı olup olmadığını” soran Goldberg’e şu yanıtı verdi:

“Ben hem Filistinlilerin hem de İsraillilerin kendi topraklarına sahip olma hakkı olduğuna inanıyorum. Ama herkes için istikrarı güvence altına alacak ve ilişkileri normalleştirecek bir barış anlaşmasına sahip olma zorunluluğumuz var.” dedi.

Veliaht prens “İsrail ile pek çok ortak çıkarımız var. Eğer barış sağlanırsa Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi ülkelerinin de aynı şekilde pek çok ortak menfaatleri olacaktır” ifadesini kullandı.

Suudi Arabistan İsrail’e yapılacak bir ticari uçuş için geçen ay ilk kez hava sahasını açtı. İki yıl süren uğraşlar neticesinde gelen bu karar, İsrail tarafından tarihi bir adım olarak nitelendirilip takdir edilmişti.

İki ülke arasındaki ilişkinin giderek arttığına  dikkat çekmek olağandır. İran ile ilişkileri gerilen Suudi Arabistan’ın İsraille yakınlaşması akıllara bir takım amaçları olduğunu getirmektedir. Geçtiğimiz ay Selman ile Trump’ın gerçekleştirmiş oldukları görüşme ise bu yakınlaşmanın bir kaynağı olarak görülebilir.

Suna KAYA
o-Staj 2018 ORTAM Stajyeri

Kaynakça:

●       Anonim, (2018), Saudi crown prince: Israelis have right to their own land,(https://www.aljazeera.com/news/2018/04/saudi-crown-prince-israelis-land-180403051145026.html), erişim: 7 Nisan 2018

●       Anonim, (2018), Suudi veliaht prensinden İsrail açılımı, (http://tr.euronews.com/2018/04/03/suudi-veliaht-prensinden-israil-ac-l-m-), erişim: 7 Nisan 2018

●       Anonim, (2018), Suudi Prens: İsrail’in hakkı var, (http://www.dw.com/tr/suudi-prens-israilin-hakk%C4%B1-var/a-43230020), erişim: 7 Nisan 2018

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...