Suriye’de yakın zamanda başlayan rejim karşı protestolar etkilerini gösteriyor. Suriye Devlet Başkanı Bessar Esad’ın danışmanının yaptığı açıklamada, 48 yıllık olağanüstü halin kaldırılacağı ve basın özgürlüğünün genişleteceğini bildirdi.
Özellikle Ürdün sınırındaki Dera kentinde baş gösteren hükümet karşıtı gösterilerde şimdiye kadar 37 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Dera kenti nüfusunun çoğunluğu Sünni. Şimdiye kadar kent Baas Partisi’nin kalesiydi. Hükümet en çok dış politikada eleştiriliyor ve özellikle Şii İran’la ilişkiler eleştirilerin hedefinde.
Suriye, hem bölgedeki siyasi dengeler hem de ülke içi dinamikleri açısından isyanların başladığı ülkelerden farklı bir konumda. Nüfusun yüzde 70’inin Sünni olmasına karşın iktidar nüfusun yüzde 10’unun oluşturduğu Alevilerin elinde.
Ancak, Baas Partisi, ülke içeresindeki etnik farklılıklar arasında kendini birleştirici olarak gösteriyor. Bu nedenle etnik gerginlik, Bahreyn, Yemen ve Suudi Arabistan’daki gibi isyana dönüşmüyor.
Bir diğer sebep ise, Esad yönetiminin bölgede ABD ve özellikle İsrail karşıtı politikalarının rolü büyük. Beşar Esad yönetimi, Ortadoğu’da ABD politikalarına karşı önemli öznelerden biri.
(tuicakademi-ntvmsnbc)