Suriye’de ABD-Rusya Savaşı

Suriye’de, Rusya ve ABD varlıklarını güçlendirmek için askeri üs mücadelesi veriyor. ABD’nin,YPG’ye ‘taşınabilir hava savunma füzeleri’ (MANPAD) tedarik etmesi bölgedeki ülkeler için tehdit oluşturmaktadır.

ABD, siyasi ve coğrafi olarak Suriye’de kalabilmek için tek dayanağı özerklik iddiasında bulunan Kürt birliklerle iş birliği yapmaktır. ABD yavaş yavaş onları, Iraklı Kürtler ile birleşerek Kürtlerin bağımsız bir Kürt devleti kurmaları yönündeki iddialarını destekliyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, ‘ABD’nin Suriye’de sınır güvenliği gücü oluşturulması konusundaki açıklamalarından endişe ettiklerini belirtti. ABD, Suriye’de alternatif bir güç oluşturmaya çalışıyor.’ dedi.

Rusya, Afrin etrafında yaşanan son gelişmelerin Suriye için hazırladığı yol haritasını ne denli etkileyeceğini görmek için hafta sonunu bekleyecek. Rusya Dışişleri Bakanlığının açıklamalarına göre hafta sonu yine Soçi’de yeni bir Rusya-Türkiye-İran danışma toplantısı yapılacak. 30 Ocak’ta planlanan kongre öncesinde üçlü danışma toplantısında Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı düzeyinde temsil edilecek. Rusya bu toplantıda, Türkiye’nin niyetini net olarak öğrenmek isteyecek.

Rus askerlerinin Afrin’den çekilmeye başlamasına ilişkin iddialara ise, Lavrov, “Daha önce yalanlandı.” diye cevap verdi fakat bu konu hakkında Rus yetkililerinden hiçbir açıklama yapılmamıştı.

Merve ÇOBAN
o-Staj 2018 ORTAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

Sabri Versan
Sabri Versan
EditörDokuz Eylül Üniversitesi İstatistik Girişimci

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...