Suriye İçin Üç Önemli Mutabakat

Suriye Halkının Dostları Grubu zirvesinde üç konuda mutabakata varıldı: Suriye halkının savunması güçlendirilsin, insani yardım koridoru tamamlansın, Scud’lar savaş suçudur.

Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu temsil ettiği, Suriye Halkının Dostları Grubu’nu çekirdeğini oluşturan ülkelerin Roma’daki toplantısından muhaliflere destek verilmesi, insani yardım yapılması ve Esad yönetiminin kullandığı Scud füzeleri bağlamında üç önemli karar çıktı. İtalya Dışişleri Bakanlığı konutu Villa Madama’daki toplantıya ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Türkiye, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Ürdün ve Suudi Arabistan katıldı..

İlk oturumda ülkeleri temsil eden bakan ve diğer yetkililerin bir araya geldi, ikinci oturuma ise Muaz el-Hatib başkanlığındaki Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu (SMDK) heyeti katıldı. Dünkü toplantı, bu ay içinde yine Roma’da yapılması beklenen geniş katılımlı Suriye Halkının Dostları Grubu toplantısına hazırlık niteliği taşıyor.

Ahmet Davutoğlu, Suriye Halkının Dostları Grubu Toplantısı’na katılmak üzere bulunduğu Roma Büyükelçiliği’nde düzenlediği basın toplantısında, Türk gazetecilere zirvede alınan üç önemli kararı açıkladı:

1)Suriye muhalefetinin desteklenmesi ve Suriye halkının kendisini savunma kapasitesinin artırılması konusunda mutabakata varıldı.

2) İnsani yardım koridoru açılmasına ilişkin teknik çalışmaların başlatılması.

3) Scud füzesi atılmasının savaş suçu olarak belirlenmesi kararlaştırıldı.

BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin savaş şartlarında sakınılması gereken birtakım eylemler üzerinde mutabık kaldığını, bir şehirden başka bir şehre Scud füzesi atan bir rejimin terörle mücadele ettiğinin söylenemeyeceğini ve bunu hiçbir gerekçenin mazur kılmayacağını aktaran Ahmet Davutoğlu, ”Orada bir suç işleniyor. Bu konuda da acilen bir girişim başlatma fikri oluştu. Meskun alanlara Scud füzesinden sonra yeterli veri var denildi bakanlarca. Teknik düzeyde harekete geçilecek. Rusya ve diğer ilgililerle görüşülecek bu konular”dedi.

Bütün ülkelerin insani trajediye son verme noktasında ortak perspektife sahip olduğunu dile getiren Davutoğlu ikinci olarak, bu krizin bölgesel bir krize yayılma riski olduğunu ifade etti. Bu riskin ortaya çıkmaması için genel bir anlayışın var olduğunu belirten Dışişleri Bakanı, üçüncü olarak ise, aşırı akımlar ve kimyasal silahlarda denetim sorunu hususunda net ve kararlı tutum sergilemek gerektiğini vurguladı.

Davutoğlu, önceki akşam da, NATO ile AB üyesi ülkeleri buluşturan Transatlantik gayri resmi toplantısına katıldı. Toplantıya katılan ABD’nin yeni Dışişleri Bakanı John Keryy ile sohbet eden Davutoğlu, resmi temasların ise bugün Ankara’da yapılacağını söyledi. Kısa süre önce Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yaptığı Suriye değerlendirme toplantısıyla ilgili görüşlerini de aktaran ABD Dışişleri Bakanı Kerry,   Arap Ligi’nin 6 Mart’ta Kahire’de toplanacağını kaydederek, Suriye konusunda daha somut adımlar atılmasının kararlaştırılmasını beklediğini ifade etti. Buna karşılık Davutoğlu,  kendilerinin de Türk tarafı olarak, Suriyeli sığınmacıların özellikle kış şartlarından kaynaklanan ve “insanlık trajedisi boyutlarına ulaşan” yaşam şartları ile Marakeş’teki Suriye Halkının Dostları Grubu Toplantısı’nda alınan kararların hayata geçirilememesinin Suriye muhalefetinde yarattığı hayal kırıklığını dile getirdiğini ifade etti.Kerry ile Başbakan Başdanışmanı olduğu dönemden bu yana tanıştığını belirten Davutoğlu, “Göreve başladığı gün 40 dakikayı aşan telefon görüşmesi yapıp, bölgesel sorunlarla ilgili dosyaları değerlendirdik. Bizim için ısınma turuna ihtiyaç yok” dedi.

(TUİÇ Akademi, Anadolu Ajansı)

Fethullah CEYLAN

TUİÇ Stajyeri

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Orta Güçler Çok Kutuplu Bir Dünya Yaratacak

Dani Rodrik - Cambridge Bu yazı ilk olarak 11 Kasım...

Amerika Bir Sonraki Sovyetler Birliği mi?

Harold James, Princeton Üniversitesi'nde Tarih ve Uluslararası İlişkiler Profesörü. Bu...

Stabil Kripto Paralar Doların Küresel Statüsünü Koruyabilir

Paul Ryan, ABD Temsilciler Meclisi'nin eski sözcüsü (2015-19), American...

Avrasya’da Kolektif Güvenlik: Moskova ve Yeni Delhi’den Bakışlar

Collective Security in (Eur)Asia: Views from Moscow and New...