Suriye İçin Kahire Görüşmesi

Suriye kriziyle ilgili Mısır’ın başkenti Kahire’de Arap Birliği binasında basına kapalı bir toplantı yapıldı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabî ve Birleşmiş Milletler’in Suriye Özel Temsilcisi Lakhdar Brahimi arasında gerçekleşen toplantıda Suriye olayları görüşüldü. Toplantı sonrasında ise basının karşına çıkan üçlü, toplantı kapsamında değerlendirmelerini sundular.

Cenevre Anlaşmasına dikkat çeken Lavrov, Suriye çözümü için bu anlaşmaya uyulması gerektiğini ve BM’in ayrıca bir karar almasının gerekmediğini vurguladı. Rusya’nın Suriye’ye karşı tutumunu askeri müdahaleyi desteklemediklerini ve diğer ülkelerdeki gibi Suriye’deki taraflardan herhangi birinin yanında yer almak yerine ayrım yapmaksızın görüştükleri şeklinde açıkladı.

Yaşanan çatışmaların hiç kimseye bir fayda getirmeyeceğini düşünen Birleşmiş Milletler’in Suriye Özel Temsilcisi Lakhdar Brahimi, Suriye çözümünün siyasi zeminde sağlanacağını bunu sağlayacak olanın da Cenevre Anlaşması çerçevesinde alınacak BM güvenlik konseyi kararı olduğunu belirtti.

Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabî ise Suriye’deki olaylarla ilgili olarak çatışmanın sona ermesiyle bir çözüm sağlanacağını bu bağlamda da Arap Birliğinin yoğun çalışmalar yaptığını ifade etti.

30 Haziran 2012’de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyesi 5 ülke, Arap Birliği’nden 3 üye ülke ve Türkiye’nin dışişleri bakanları İsviçre’nin Cenevre kentinde Suriye çözümü için toplanarak rejim ve muhaliflerin ortak kararlarıyla geçiş yönetiminin kurulması konusunda bir bildiri kabul edilmişti. Ancak geçiş yönetiminde Beşer Esad’ın görev alıp almayacağı konusunda anlaşma sağlanamamıştı.

(TUİÇ Akademi, Dünya Bülteni, DHA, NTV, Haber7)

Gamze GÜNDÜZ

TUİÇ Stajyeri

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

TikTok Kapandı ve Yeniden Açıldı: Dijital Rekabet VS İfade Özgürlüğü

Sosyal medya çağının en çarpıcı ve tartışmalı olaylarından biri...

Trump II: Yeni Dönemde ABD ve Dünya

Donald Trump, 20 Ocak 2025 itibarıyla ikinci kez ABD...

Uluslararası İlişkiler ve Türk Dış Politikası – Almanak 2024

Almanaklar, internetin yaygın olarak kullanılmaya başladığı yıllara kadar, geçmiş...

AB’nin Ucuz İş Gücü Talebi, Ukrayna’nın Yeniden İnşasını Tehlikeye Atıyor

Bu yazı, uluslararası ilişkiler analisti Andrew Korybko tarafından 9...