Sudan – Güney Sudan Sınırı Askerden Arındırılıyor

Sudan ve Güney Sudan, iki ülke arasında askerden arındırılmış tampon bölge kurulmasına yönelik daha önce yapılan anlaşmanın ay sonunda yürürlüğe sokulması için mutabakata vardı.

Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da, Sudan Genelkurmay Başkanı İmadeddin Mustafa Adevi ve Güney Sudan Savunma Bakanı Kuol Manyang’ın katılımıyla, Sudan-Güney Sudan Ortak Siyasi ve Güvenlik Komitesi Toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıda, iki ülke arasındaki askeri ve güvenlik anlaşmalarının hayata geçirilmesi konusu ve bölgedeki güncel gelişmeler ele alındı.

Adevi ve Manyang, toplantı sonrası, iki ülke sınırında askerden arındırılmış güvenli sınır bölgesi kurulması anlaşmasının şubat ayı sonu itibarıyla yürürlüğe sokulması için yeni bir anlaşmaya imza attı.

Güney Sudan ve Sudan arasında ilk olarak 2011 yılında yapılan anlaşma gereği, iki ülke sınırları içerisinde 10 kilometrelik toplamda 20 kilometrelik derinlikte askerden arındırılmış tampon bölge kurması amaçlanıyordu.

İki ülkenin de birbirini muhalifleri silahlandırmak ve desteklemekle suçlamasıyla soğuyan ilişkiler sebebiyle anlaşma yürürlüğe girmemişti.

Güney Sudan’ın, Sudan’dan ayrılarak 2011’de bağımsızlığını ilan etmesi sonrası iki ülke arasında petrol gelirleri, sınır güvenliği ve ticaret alanlarında çok sayıda anlaşmaya imza atılmıştı.

2012 yılında, Sudan-Güney Sudan sınırında çatışmalar yaşanmıştı. Sudan’a ait  Higlih Bölgesi’nin, Güney Sudan tarafından saldırıya uğramasıyla çatışmalar başlamıştı. 1 hafta sonra Güney Sudan bölgeyi ele geçirmişti. Büyüyen çatışmalar, 2012 Mart ayından Eylül ayına kadar devam etmişti. Birçok uzman çatışmaları, “Sudan-Güney Sudan Savaşı” şeklinde tanımlıyor.

Buna ilaveten geçtiğimiz hafta ABD, Güney Sudan’a silah ambargosu koymuştu.

Mustafa Nedim CAN
o-Staj 2018 AFRAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...