“Stratejik Yönetim ve Dünya” Semineri Kocaeli’de Gerçekleştirildi.

TUİÇ Kocaeli Temsilciliği ve Kocaeli Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Kulübü tarafından 14 Aralık’ta İİBF 212 No’lu salonda gerçekleştirilen ‘’Stratejik Yönetim ve Dünya ‘’ konu başlığıyla Türk Hava Kurumu Üniversitesinden Doç.Dr. Suat Begeç’i ağırladık. TUİÇ Kocaeli ekibinden  Şüheda Polat tarafından gerçekleştirilen açılış konuşmasının akabinde Sayın Suat Begeç’in sunumuna geçildi.

Türk Hava Kurumu Üniversitesi’nden Doç. Dr. Suat Begeç hem Türk Silahlı Kuvvetlerinde ki geçmişi ile hem de şuan ki akademik kariyerinde ki bilgi, birikim ve tecrübeleriyle bizleri ‘’Yönetim Stratejisi’’ konu başlığıyla yaptığı sunumda aydınlattı.

Doç. Dr. Suat Begeç  konuşmasına savunma  kavramının önemi ve önceliğinin diğer kavramlara göre daha önde tutulduğunu söyleyerek başladı, fakat ‘’savunma’’  kavramının ‘’güvenlik’’ kavramı ile yer değiştirdiğini bu değişimin de 11 Eylül saldırıları sonrası gerçekleştiğini ifade etti. Güvenlik kavramının sürekli değişen bir kavram olduğunu, odak noktasının insan olduğunu dile getirdi. Güvenliği sağlamak için milli güç unsurlarının var olması gerektiğini vurguladı.

Dünyada söz sahibi olmanın ön koşulu olarak siyaseten güçlü olmak yani siyasal, ekonomik, askeri sosyokültürel gibi alanlarda yeterli gelişmeyi sağlamış olmanın zorunluluğunu dile getirdi.

Sunumunun ‘’İç Güvenlik Harekatı’’ alt başlığında ise güvenliğin olmadığı hiçbir yerde yaşam hakkı da yoktur diyerek, meskun mahalle muharebeleri için başlangıç olarak, Leningrad ve Stalingrad kuşatmalarını örnek olarak verdi. Bu kuşatmalardan sonra artık şehirlerde muharebeler nasıl yapılmalı, düzenli birlikler şehirlerde nasıl kullanılmalı gibi soruların gündeme geldiği ve tartışıldığından söz etti.

Meskun mahalle muharebelerinin sakıncalarından bahsederken şehirlerde gerçekleştirildiği için sivillerin zarar görebileceğinden, bunun için özel eğitimli birliklerle ihtiyaç olduğunu ayrıca meskun mahalle muharebeleri için dünyanın bir çok ülkesinde olduğu gibi eğitim alanlarının inşa edilip bu yerlerde birliklerin gerekli eğitimi alması gerektiğini vurguladı.

Sonuca baktığımızda, öncelikle herkesin bireysel olarak kendi güvenliğini kendisinin sağlaması gerektiğini sonrasında ise devlet güçlerinin daima hazır olması ve bütün tedbirleri almasının öneminden söz ederek konuşmasını sonlandırdı.

Etkinliğin sonunda Doç.Dr. Suat Begeç’e  bölümümüzün değerli hocaları Doç.Dr. Ali Poyraz Gürson ve Uluslararası İlişkiler Kulübü Danışmanı Yrd.Doç.Dr. Arda Ercan tarafından Teşekkür Belgesi takdim edildi.

Ramazan ÇAKIR

Kocaeli Üniversitesi TUİÇ Temsilcisi

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Orta Güçler Çok Kutuplu Bir Dünya Yaratacak

Dani Rodrik - Cambridge Bu yazı ilk olarak 11 Kasım...

Amerika Bir Sonraki Sovyetler Birliği mi?

Harold James, Princeton Üniversitesi'nde Tarih ve Uluslararası İlişkiler Profesörü. Bu...

Stabil Kripto Paralar Doların Küresel Statüsünü Koruyabilir

Paul Ryan, ABD Temsilciler Meclisi'nin eski sözcüsü (2015-19), American...

Avrasya’da Kolektif Güvenlik: Moskova ve Yeni Delhi’den Bakışlar

Collective Security in (Eur)Asia: Views from Moscow and New...