Slovenya Özelleştirme Yolunda
Slovenya, yeni bir tasarruf paketini uygulamaya koyuyor. Bu kapsamda; özelleştirme ve vergi artışıyla ekonomik krizden daha az etkilenerek kurtulmayı planlıyor.
Sloven hükümetinin aldığı kararlara göre, ülkenin en büyük ikinci bankası NKBM’nin de bulunduğu 15 kamu kuruluşu satışa çıkarılacak.
Adria Havayolları, Ljubljana Havalimanı, Slovenya Telekom ve gıda üreticisi Zito’ da bu listenin içerisinde sıralananlar arasında.
Başbakan Bratusek, katma değer vergisinin yüzde 20’den yüzde 22’ye çıkarılacağını, kamu personelinin de ücretlerinde indirime gidilmesi için sendikalarla görüşmelerin devam ettiğini bildirdi.
Bağımsızlık için AB Fonuna Direnme
AB, “krizle mücadele planı” için Sloven hükümetine 9 Mayıs’a kadar süre tanımıştı. AB Komisyon Başkanı José Manuel Barroso, Brüksel’de Bratusek’le görüştü. Alenka Bratusek, tasarruf paketi için Slovenya’nın bağımsızlığının devamını sağlayacağını, ülkesinin sorunlarını kendi başına çözeceğini söylerken AB fonuna başvurmama konusunda da iradelerini ortaya koyduklarını sözlerine ekledi. Maliye Bakanı Uros Cufer’ de destek niteliğindeki açıklamasında, alınan önlemler sayesinde 1 milyar Euro tasarruf edileceğini söyledi. Daha önce ise koalisyon ortaklarından Sosyal Demokrat Parti’nin Genel Başkanı İgor Luksic’in verdiği bir demeçte piyasa koşullarının bozulması halinde Euro kurtarma fonuna başvurabileceklerini söylemişti.
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Teşkilatı (OECD) uzmanları tarafından yapılan hesaplamalara göre Slovenya’da bu yıl ekonomi yüzde 2.1 oranında küçülecek. Eğer ekonomik anlamda yapılan reformlar başarıya ulaşmazsa, kamu borç stokunun, Gayri Safi Milli Hasıla’ya oranının 2025’e kadar yüzde 47’den yüzde 100 seviyesine çıkması sürpriz olmayacak.
(TUİÇAkademi, Deutsche Welle, abhaber)
TUİÇ BALKAM
Damla Büşra Ünal
Slovenya