Slogan Seslerinin Adresi Yine Tahrir Meydanı

25 Ocak 2011 yılında, Hüsnü Mübarek rejiminin yıkılmasına yönelik başlayan gösterilerin sene-i devriyesinde parlamento seçimleri sürecine giren Mısır, diğer bir yarışa, cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlanıyor. Mübarek’in gitmesinin ardından önemli ve bir o kadar da meşakkatli bir sürece giren Mısır’da başkanlık seçimleri için geri sayım çoktan başladı.

Mayıs ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adaylar arasında Arap Birliği’nin eski Genel Sekreteri Amr Musa, Mübarek döneminin son Başbakanı Ahmed Şefik ve Selefilerin güçlü isimlerinden Ebu İsmail de bulunuyor.

Ocak 2011’de halk devrimine sahne olan Tahrir Meydanında sesler yeniden yükselmeye başladı. Ancak bu kez gösterilerin yapılmasındaki niyet devrimi ve de kazanımlarını korumaktı. Mübarek’in eski yardımcısı Ömer Süleyman’ın, devlet başkanlığına aday olduğuna yönelik yaptığı açıklamasından sonra Mısır’ın Tahrir Meydanı yine karıştı. Devrik lider Mübarek’in yardımcısı olan Süleyman, eski rejime dönülmeyeceğine yönelik beyanatta bulundu. Her ne kadar olumlu bir açıklama yapmış olsa da, halkın sokağa çıkmasına engel olamadı. Başkanlık seçimleri için halen daha en güçlü isim konumunda olan Müslüman Kardeşlerin adayı Hayrat El Şatır ise Ömer Süleyman’ın adaylığını devrimin aşağılanması olarak değerlendirdi. Bu şekilde sert bir söylem kullanmasının altında yatan neden olarak da, Süleyman’ın Mübarek rejimi yönetimindeki isimlerden olması görülmektedir.

Devlet başkanı yardımcılığına rejim karşıtı hareketlerin başladığı ilk aylarda getirilen Süleyman, Mübarek’e sadık biri olarak bilinmekteydi. Dolayısıyla her kim olursa olsun eski rejimi anımsatan bir ismin aday sıfatıyla gündeme gelmesi de halkın ve diğer adayların tepkisini doğal olarak gözler önüne serdi. Devrimi koruma mitingi için Tahrir Meydanını dolduran halk ve islami hareketler yine tek bir amaç etrafında bir araya geldi: Devrim yoluyla elde edilen kazanımların yitip gitmemesi.

Seçimlere doğru başkanlığa aday olan isimler açıklanırken, Mısır parlamentosunun Hüsnü Mübarek döneminde görev yapmış üst düzey yetkililere 10 yıl siyasi yasak getiren tasarıyı kabul etmesi diğer gündemde olan konulardan birisiydi. Mecliste kabul edilen yasa tasarısının Yüksek Askeri Konsey tarafından onaylanması halinde ise, Ömer Süleyman, Ahmed Şefik gibi adaylar başkanlık yarışında yer alma hakkını kaybedecek.

Hüsnü Mübarek döneminde dışişleri bakanlığı görevinde bulunmasına rağmen Amr Musa, seçimlerde El Şatır’dan sonra en güçlü aday olarak görülüyor.

23 Mayıs’ta ilk turu gerçekleşecek seçimler için nihai aday listesinin ise seçim komisyonu tarafından iki hafta içerisinde açıklanması beklenmektedir.

Eda KILIÇ

TUİÇ Derneği Yakındoğu Çalışmaları

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Srebrenitsa Soykırımı Mahkumu Radislav Krstic’in Mektubu

Srebrenitsa’da soykırımın desteklenmesi ve yardım edilmesi suçundan Lahey’de 35...

Trump’ın Ukrayna’da Batı/NATO Barış Gücü Planına Yönelik 10 Engel

Andrew Korybko 10 Obstacles To Trump’s Reported Plan For Western/NATO...

Türkiye-AB İlişkilerinde Kırılma Noktası: AK Parti Döneminde Yaşanan Gelişmeler ve Güncel Durum

Dr. Aziz Armutlu Giriş: Türkiye AB İliskileri Türkiye ile Avrupa Birliği...

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...