Sırbistan’dan Kosova Adımı

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Belgrad’ ın Priştine ile olan diyaloğundan vazgeçmeyeceğini konuşmanın uzlaşmanın yegane çözümü olduğunu söyleyerek, Kosova ile sorunlarının çözümü için yeni adımlar atılacağının sinyalini verdi. Geçtiğimiz mart ayında Sırbistan hükümetinin Kosova Ofis Müdürü Marko Djuric’ in, Kosova’ da gözaltına alınması diyalog sürecini aksatmış ve duraksamaya girmiş olmasına rağmen Vucic yaptığı açıklamada iki ülke temsilcilerinin yakın zamanda Brüksel’ de görüşeceğini aktardı. Kosova hükümetinin Sırp nüfusun yoğun olduğu Kuzey Kosova’ yı, “ne pahasına olursa olsun almak’’ olduğuna vurgu yapan Vucic, Kosova’ da ki Sırplara yönelik saldırılardan da oldukça rahatsız olduğunu dile getirdi.

   Kosova Parlamentosuda pazartesi günü yapacakları oturumda, hükümetin Sırbistan ile olan diyalog sürecini tartışacağını açıkladı. Kosova’ nın muhalif partisi Vetevendosje ise, diyalog sürecine bütünüyle karşı çıkıyor. Ramush Haradinaj’ ın Hükümeti Cumhurbaşkanı Hashim Thaci’ ye AB liderliğinde Sırbistan diyalog sürecini yönetmesi teklifine onay vermişti. Hükümetin teklifinin ardından Meclis Başkanı ve Kosova Demokratik Partisi Başkanı Kadri Veseli konuyla ilgili siyasi bir fikir birliği çağrısında bulundu. Muhalefetteki bir diğer isim Kosova Demokratik Birliği’ nden Armend Zemaj, Thaçi’ yi birleştirici bir figür olarak görmediklerini öne sürdü.

   Sırbistan’ ın 2008 yılında bağımsızlığını ilan eden Kosova’ yı hala kendi toprağı olarak görmesi ise iki ülke arasındaki diyalog sürecinin nasıl işleyeceği konusunda soru işaretleri yaratıyor. 2011 yılında AB ara buluculuğunda başlayan diyalog süreci taraflar arasındaki kısa süreli gerginlikler sebebiyle de sık sık aksamıştı.

 

Ecenaz TERZİ

o-Staj 2018 BALKAM Stajyeri

 

Kaynakça:

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Davetlisiniz: Afet Sonrasında Yükseköğretime Erişim Hakkı İzlenmesi Raporu

📢 Davetlisiniz! 📢 Birlikte İyileşiyoruz programının bir parçası olan afet...

Suriye’de Mücadele: Türkiye ve İsrail

Bu makale, 14 Şubat 2025 tarihinde Shlomo Ben-Ami imzasıyla...

Türkiye’nin Toplumsal Haritası: TGSS 2024

Türkiye’nin Toplumsal Haritası Türkiye Genel Sosyal Saha Araştırması (TGSS), Türkiye’nin...

Almanya Yol Ayrımında

Bu makale, 14 Şubat 2025 tarihinde Ulrike Malmendier, Thilo...