Kosova ile Sırbistan İlişkileri Normalleşiyor mu?

Sırbistan Cumhurbaşkanı Alexander Vucic ve Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaci Avusturya’da gerçekleştirilen Alpbach Politika Forumunda konuştular. Konuşmalarda “Kosova ve Sırbistan arasında yeni bir anlaşma ile yeni bir tarih yazmanın zamanıdır.” vurgusunu yaptılar. Her iki ülkenin de Avrupa Birliği’ne üyeliğinin öneminin altını çizen liderler, 7 Eylül’de Avrupa Birliği’nin moderatörlüğünde Brüksel’de gerçekleştirecekleri görüşmenin öncesinde uzun süredir devam eden sorunun çözümüne odaklanmış durumdalar.

Kosova Cumhurbaşkanı Thaci “Kimsenin müzakereden korkmaması gerekiyor. Kosova ve Sırbistan için ilerlemenin tek yolu Avrupa Birliği entegrasyonudur.” derken, Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, “Geleceğimiz için çok önemli bir şeyi deniyoruz. Bu aynı derecede Arnavutlar için de önemli. Birlikte yaşamak zorundayız. Balkanlardaki en önemli milletleriz. Eğer biz bu sorunu çözemezsek, kim çözecek?” ifadelerini kullandı.

Görüşmeler Avrupa Birliği Moderatörlüğü’nde İlerliyor

Avrupa Birliği Genişlemeden Sorumlu Komiseri Joannes Hahn ise Vucic ve Thaci’den sonra yaptığı konuşmada; çok tarihi bir ana şahitlik ediyoruz, çözümü kurmak Vucic ve Thaci’nin elinde ve ben onlara inanıyorum. Çözüm her ne ise ve hiçbir şeyi dışlamadan bölgenin istikrarına katkı sunmalıdır. Bu çözüm başka fikirleri canlandırmamalıdır. Uluslararası toplumu bir kere daha temin ediyorum ki bu terzi yapımı çözüm temel hedefimiz olan barışa hizmet edecektir” dedi.

Hahn ayrıca “biz dışarıdan bir şey empoze etmiyoruz. Ancak bir kere daha söylüyorum; herhangi bir çözüm bölgesel istikrara hizmet etmelidir. Herhangi bir yerde istikrarsızlığı tetiklememelidir. Bu şüphe ve endişeleri gidermeye ihtiyacımız var.” ifadelerini kullandı.

Bilindiği üzere Kosova 2008 yılında Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan etmişti ve bugüne kadar Sırbistan Kosova’nın bağımsızlığını tanımadı. Sırbistan’ın Avrupa Birliği’ne üyeliği için ana önkoşul ise Kosova ile ilişkilerini normalleştirmek. Sırbistan yönetimine Sırbistan’ın Avrupa Birliği üyeliği hedefini gerçekleştirmek için baskı yapıldığı ve toprak değişiminin bir çıkış yolu olabileceği düşünülüyor. Ancak bu fikir Sırbistan muhalefeti, Kosovalı Sırplar ve Almanya Şansölyesi Merkel  tarafından kabul edilmemiş görülüyor.

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...