Birleşmiş Milletler’in Kaddafi rejimine yönelik silah ambargosu, seyahat yasağı ve mal varlığı tedbirlerinin akabinde Sırbistan da Libya ile askeri ve ekonomik işbirliğini dondurdu. Bir yandan bakanlığın Libya’daki olayları dikkatle izlediğini ve Beldgrad’ın şiddet olaylarını açıkça kınaması gerektiğini vurgulayan Savunma Bakanı Dragan Sutanovac, bir yandan da Kuzey Afrika’daki büyük projelerin istikrar sağlandıktan sonra devam edeceğine yönelik konuşma yaptı.
Libya’daki inşaat sektörü uzun süredir Sırp işçilerini kendine çekerken, olayların akabinde 1500 Sırp işçi mağdur durumda kalmıştı. Sırbistan’ın askeri sanayisinin ülkenin en karlı sektörlerinden biri olduğu, Libya’nın Kosova’nın bağımsızlığına açıkça karşı çıkması ve Sırbistan ile iyi ilişkilerine önem vermesi söz konusu olduğunda bölgeye yönelik yorumlar ülke genelinde farklılıklar göstermeye devam ediyor. Sırbistan kamuoyu bölünmüş bir şekilde kimileri Kaddafi’yi destekleyip Sırp yönetimini müttefike ihanetle suçlarken, kimileri Kaddafi yönetimini tutumundan dolayı kınıyor.
Mısır’da Hüsnü Mübarek’in sonunu getiren fotoğraflarda, 2000 yılında Sırbistan’da Slobodan Miloseviç’i deviren, direniş örgütü Otpor’un logosu fark edilmiş, Balkan çalışmaları uzmanı Florian Bieber, Sırbistan basınında yer yer Otpor aktivistlerinin bazı muhalif grupların eğitiminde de rol oynadığı yönünde haberler çıktığını belirtmişti. Sırbistan’da basında çıkan haberlerde yer alan bir diğer yorum ise Libya’ya silah ihraç edilen günlerin, Yugoslavya’nın parçalanmasıyla mazide kaldığı yönünde.
(tuicakademi-setimes)