Brexit sonrası düzenlemelerin kapsamı ya AB’den tamamen çekilmek gibi aşırı ‘sert’ önlemleri ya da mevcut gümrük birliğinin belirli yönlerini koruyan yumuşak önlemleri içerecektir. Bu karar, Birleşik Krallık 2016 yılında Pakistan’ın en büyük 3. ihracat partneri olmasından dolayı Pakistan için ayrı bir öneme sahip. Yıl içinde, Pakistan’ın ihracatı 217 milyar dolar iken bunun 1,59 milyar doları -% 7,3’ü İngiltere’den geldi.
Pakistan’dan AB’ye olan toplam ihracatın% 20’sinden fazlasının İngiltere için olması nedeniyle, ticaret anlaşmalarının yeniden müzakere edilmesini içeren daha zor bir Brexit süreci Pakistanlı ihracatçılar için önemli sonuçlar doğuracaktır. Pakistan ile İngiltere arasındaki ticaretin yeniden yapılandırılması, özellikle tekstil endüstrisinde katma değerli ihracata olumsuz etki yapabilir.
Almanya, Fransa ve İspanya gibi diğer büyük AB üyesi ülkeler de benzer bir ürün yelpazesini Pakistan’dan ithal ediyor. Bu nedenle, çeşitli AB üyeleri tarafından sunulan simetrik pazar erişimine dayanan Pakistan ve AB üyesi ülkeler arasında ihracatçı ağların bulunması muhtemeldir.
Pakistan’ın en önemli ihracat rotasının AB’yi terk etmeyi seçmesiyle birlikte, özellikle de Birleşik Krallık tarafından sert önlemler kabul edilecekse, Pakistan’ın politika yapıcılarının olumsuz etkileri hafifletecek ticaret politikaları aramaları zorunludur.
Feyza Nur Atabay – ORTAM Stajyer
Editör – Ayşe Enise Muş
Kaynak: