Senegal’de Eğitim için Küresel Ortaklık Konferansı

Senegal’in başkenti Dakar’da, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall’ın da katılımıyla Eğitim için Küresel Ortaklık (GPE) Finans Konferansı düzenledi.

Türk firmalarının inşa ettiği Abdou Diouf Kongre Salonu’nda düzenlenen konferansta, Sall ve Macron’un yanı sıra Burkina Faso, Nijer, Orta Afrika, Çad, Mali devlet başkanları ile UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay ve Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim’in yanı sıra birçok ülkenin bakanları ve uluslararası toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Azoulay, konferansta yaptığı konuşmada GPE Konferansı’nın ilk defa bir Sahra Altı Afrika ülkesinde gerçekleştiğine dikkati çekerek eğitimin bütün aktörlerin göstereceği iş birliği sayesinde kaliteli hale geleceğini belirtti.

Eğitim için ihtiyaç duyulan gereksinimlerin herkesçe bilinmesine rağmen, bu konuda yapılan yardımların yeterli olmadığından yakınan Azoulay, bu konferansın eğitime yeni bir boyut kazandıracağını ve yeni bir nefes vereceğini umduğunu kaydetti.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, konferansta yaptığı konuşmada, Batı Afrika’yı tehdit eden şiddet ve teröre karşı koymanın tek çaresinin eğitim olduğunu belirtti.

Ülkesi adına GPE programlarına 200 milyon avro destek vermeyi taahhüt eden Macron, “Eğitim, seçim değil, zorunlu bir haktır.” diye konuştu.

Eğitimin güvenlik, istikrar ve gelişmenin en önemli şartı olduğuna dikkati çeken Macron, dünyada 5 çocuktan birinin okur yazar olmadığının altını çizdi.

Victor Hugo’nun “Bir okul açan bir hapishane kapatır.” sözünü hatırlatan Macron, “Bugün dünyada 300 milyon çocuk okula gitmiyor. Bu 300 milyon kişinin hayatını seçme özgürlüğünün olmaması demektir.” değerlendirmesinde bulundu.

Senegal Cumhurbaşkanı Sall, ise ülke bütçesinin yüzde 20’sini eğitime ayıracaklarını belirtti.

“Eğitime ayrılacak para bir yük değil, insanlığın ilerlemesi için bir gerekliliktir.” ifadesini kullanan Sall, son 3 yılda eğitime 3,6 milyar dolar harcadıklarını, 2018-2020 yılları arasında da 2 milyar dolar harcamayı hedeflediklerini vurguladı.

Diğer yandan Senegal’de 30’u aşkın sivil toplum kuruluşunun ülkeye gelmesine karşı çıktığı ABD’li şarkıcı Rihanna da katılımcılar arasında yerini aldı.

GPE Finans Konferansı, gelişmekte olan ülkelerde eğitimin iyileştirilmesi amacıyla donörleri, özel sektörü ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getiriyor. Eğitim için Küresel Ortaklık girişimi, 2020’ye kadar 3,1 milyar dolar fon toplayarak gelişmekte olan 65 ülkedeki 870 milyon çocuğun eğitim giderlerini karşılamayı hedefliyor.

Demet GÖRMEK
o-Staj 2018 AFRAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...