TUİÇ Akademi Balkan Araştırmaları Masası 29 Mart Cuma günü saat 10.30’da “Sırbistan-Kosovo Toprak Değişimi ve Sırbistan’da #1od5Miliona Protestoları” konu başlığında gerçekleştireceği seminere Kosova’lı Sırp Politik Aktivist Rada Trajkovic konuşmacı olarak katılacak. Seminer Boğaziçi Mezunları Derneği –BÜMED Niche‘de gerçekleştirilecek.
Etkinlik Dışarıdan Katılıma Açıktır Kayıt İçin:
Etkinliğe katılmak isteyenler [email protected]adresine mail atarak isim-soyisim, iletişim bilgisi (telefon numarası) ve öğrenci ise üniversite ve bölüm bilgilerini paylaşarak kayıt yaptırmalıdır.
NOT: Rada Trajkovic sunumunu Sırpça yapacak ve Sırpça’dan Türkçeye tercüme edilecektir.
Etkinlikte Rada Trajkovic genel bir çerçeve çizerek Sırbistan ve Kosova arasındaki toprak değişimi konusunu ve Sırbistan’da devam eden protesto gösterilerini anlatacak, akabinde ise katılımcıların soru-yorum ve görüşleri alınarak toplantı tamamlanacaktır.
Rada Trajkovic’in Kısa Biyografisi
Meslek olarak tıp doktoru olan Rada Trajkovic 1980’li yıllardan beri bilinen bir politik aktivist ve kanaat önderidir. 1999 Sırbistan-Kosovo savaşından sonra Birleşmiş Milletler Kosova Geçici Misyonu (UNMİK) bünyesinde görev alan ilk Sırp temsilci olan Trajkovic, savaş sonrası etnik diyalog geliştirilmesine dahil olan ilk isimlerdendir.
Sonrasında Kosova Meclisinin 1. ve 4. yasama dönemlerinde milletvekili olarak görev yapan Rada Trajkovic, doğum yeri olan Gracanica (Kosova) merkezli Kosova ve Metohija Sırpları Avrupa Hareketi isimli sivil toplum kuruluşunu yönetmektedir.
TUİÇ Balkan Araştırmaları Merkezi
Uluslararası İlişkiler Çalışmaları Derneği -TUİÇ- 2011 yılında platformdan tüzel kişiliğe geçerek İstanbul’da kurulmuştur. Öğrenci temelli bir sivil toplum kuruluşu olan TUİÇ bünyesinde farklı bölgeleri analiz eden araştırma merkezleri bulundurmaktadır. Bunlardan biri olan Balkan Araştırmaları Merkezi daha önce Balkan Ekonomi Zirvesi, Balkanları Tahayyül Etmek Çalıştayı ve çeşitli yuvarlak masa toplantılarında bölgeden Milos Solaja, Milivoje Pantovic, Nazım Rashidi, Senada Selo Sabic, gibi önemli uluslararası ilişkiler analistlerini ve Balkan çalışmaları yürüten Jens Bastian, William Bartlet gibi alanın önde gelen isimlerini ağırlamıştır.
Son dönemde dünya medyasının dikkatlerini üstüne çeken Sırbistan-Kosova ilişkilerinde toprak değişimi konusu Türk medyasında yeterince işlenmemiştir. Sırbistan ile Kosova arasında kökleri 1980’lerin sonuna dayanan ve 1999’da NATO müdahalesi ile şekil değiştiren sorun 2008 yılında Kosova’nın tek taraflı bağımsızlığı ile bambaşka bir boyuta evrilmişti. Kosova’nın bağımsızlığı yaklaşık 100 ülke tarafından tanınsa da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde Rusya ve Çin’in vetosu ile karşılaşmış, Sırbistan’ın ise hiç bir zaman Kosova’yı tanımayacağını ilan etmesi ile kriz farklı bir boyutta bugünlere ulaşmıştır. Avrupa Birliği kolaylaştırıcılığında 2011 yılında başlayan Belgrad-Priştine görüşmeleri geçtiğimiz aylarda “toprak değişimi” iddiaları ile yeniden gündeme oturdu. Sırbistan’ın güneyinde yer alan Preşevo vadisi ile Kosova’nın kuzey bölgesindeki toprakların değişimi ile sorunun çözülmesi ve iki ülkenin normal ilişkiler geliştirmesi beklentisi ABD ve AB’den destek görürken, Rusya’nın da iki ülke arasındaki sorunu çözen bir anlaşmayı destekleyeceği iddia edildi. Bölgede ve dünyada gözler bu ihtimale çevrilmişken Kasım ayında Sırbistan’da iktidara karşı gösteriler başladı ve gösteriler kısa zamanda geniş kitlelere yayılarak her Cumartesi günü devam ediyor. Protestocuların iktidarın otoriter tavrından şikayet ettikleri ve muhalefete medyada yeterli ilginin gösterilmesini istedikleri biliniyor.