SELMAN BİN ABDÜLAZİZ EL-SUUD KİMDİR?

 Selman Bin Abdülaziz el-Suud Aralık 1935’te, Kral Abdullah’ın 45 oğlundan biri olarak dünyaya gelmiştir. Eğitimini, kraliyet çocuklarına eğitim veren Prens Okulu’nda tamamlamıştır. Mezuniyetinden sonra politikaya atılmaya karar veren kral, 1954’te ilk siyasi deneyimini gerçekleştirmiş, önce Suudi Ailesi Konsey Başkanlığı görevinde sonrasında 48 yıl boyunca Riyad bölgesi Valiliği, 2011’de de Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı görevlerinde yer almıştır. Son olarak da 2015 yılında Suudi Arabistan’ın 7. Kralı olarak göreve gelmiştir. 3 evlilik yapmıştır. Vahabi geleneğine sıkıca bağlıdır. 

   Kral Selman’ın Suudi Arabistan siyasetinde üst düzey birçok aşiret lideri ve dini liderle iyi ilişkilere sahip olması, herhangi bir sorunun çözümünde müzakereci bir tavır takınmasını da beraberinde getirmiştir. Kral, aynı zamanda politikasında, muhalefetle diyalog oluşturmada diplomatik bir yaklaşım benimsemektedir. Siyasi kalkınmadan çok ekonomik kalkınmayı ön planda tutmaktadır. Halka karşı ılımlı, yumuşak bir politika benimseyen Kral, uzlaşmacı bir tutumla, halk – kral ilişkisine önem verdiğini de belirtmektedir. Yönetime gelmesiyle, Suudi Arabistan siyasetinde “Safları sıklaştıracağı, birlik ve beraberliği koruyacağı, ümmetin davalarını müdafaa edeceğine” dair bir söylem benimsemiştir.  

   Kral Selman, Suudi Arabistan kriterlerince muhafazakar, klasik ve gelenekçi bir lider olarak tanımlanır. 48 yıl boyunca yönettiği Riyad, Arabistan’da en muhafazakar kent olarak bilinmektedir. Sıkı kuralları vardır. Yönetimi sırasında ordunun ve silahların gelişmesine verdiği önemin yanı sıra, polis teşkilatına da önem vermekte, polisin sosyal hayatı düzenlemesi gerektiğini savunmaktadır. Ancak bununla birlikte modernleşmeye önem veren, reformist de bir liderdir. Yakın zamanda bunun en önemli örneği Suudi Arabistan’da kadınların araç kullanmasına izin verilmesidir. Muhafazakar kesimin dikkatini üzerine toplamamak, kendine karşı bir tepki oluşturmamak adına sosyal ve kültürel reformların yavaş ve seyrek bir şekilde yapılmasını öngörmektedir. Salman, Suudi Arabistan’ın ülke dışında daha aktif bir politika izlemesini sağlayan bir liderdir. Bu da devlet bakanlarından ziyade daha çok liderlerle diyalog kurmasına yönelik yorumlanmaktadır. 

   Pragmatik özelliklere sahip, pragmatizmi savunan bir liderdir. Bunun en önemli örneği, 2013’te Mısır’da yaşanan darbede ve sonrasında da Suriye’de İhvan’a karşı olan tepkisidir. Kral Salman aynı zamanda İran’daki radikal rejime ve Şiiliğe ve teröre –özellikle IŞİD- karşıt bir görüş benimsemektedir. İran’ın radikal ideolojisini Suudi Arabistan’a uygulayamayacağını bildiren lider bu konuda Trump ve Netenyahu ile paralel görüş birliği yolunda ilerlemektedir. İran’ın radikal rejimine karşılık nispeten “ılımlı İslam” görüşünü savunmaktadır. Selman ayrıca rüşvet ve yolsuzluk durumunda da agresif bir politika izlemektedir. Ülkede, devletin birçok üst düzey yöneticisinin tutuklanması da bu durumun kanıtıdır.  

 

Ayşenur SARISÜNBÜL

TUİÇ ARM Asistanı

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Srebrenitsa Soykırımı Mahkumu Radislav Krstic’in Mektubu

Srebrenitsa’da soykırımın desteklenmesi ve yardım edilmesi suçundan Lahey’de 35...

Trump’ın Ukrayna’da Batı/NATO Barış Gücü Planına Yönelik 10 Engel

Andrew Korybko 10 Obstacles To Trump’s Reported Plan For Western/NATO...

Türkiye-AB İlişkilerinde Kırılma Noktası: AK Parti Döneminde Yaşanan Gelişmeler ve Güncel Durum

Dr. Aziz Armutlu Giriş: Türkiye AB İliskileri Türkiye ile Avrupa Birliği...

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...