GÖKTÜRK-2 Uydusu, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (UZAY) ve TUSAŞ İş Ortaklığı tarafından yüzde yüz yerli kaynak ve teknoloji kullanılarak üretilen ilk uydumuz. 19 Aralık’ta gönderilmesi planlanan Göktürk-2, Çin’deki olumsuz hava şartlarından dolayı uzay yolculuğuna bir gün önce başlayacak. Bugün Türkiye saati ile saat 18.12.52’de Çin Halk Cumhuriyeti’nin Gansu Eyaleti’ndeki Jiuquan Uzay Fırlatma Merkezi’nden yolculuğuna başlayacak olan Göktürk 2, dünyadan 686 kilometre yükseklikte konumlanacak.
Savunma ve kalkınma alanlarında önemli ihtiyaçlara cevap verecek uydunun fırlatılmasından sonra ilk sinyal, Ankara’dan 21.25’te alınacak. İlk sinyalin ardından uydudan sıcaklık, akım, gerilim gibi sağlık bilgilerinin akışı başlayacak.Ardından milli uçuş bilgisayarı Bilge açılarak, uydunun roketten ayrılması sırasında oluşan takla hareketi gönderilen komutlarla durdurulacak. Uydu üç eksende kontrol edilerek, dünya üzerinde istenen noktalara bakması sağlanacak. Daha sonra güneş panelleri teker teker açılarak uydunun ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisi üretilecek.
Fırlatma sırasında Çin’deki üs ile Ankara ve Norveç’teki yer istasyonlarında görev yapan TÜBİTAK UZAY ekipleri canlı bağlantı sağlayacak.2.5 metre çözünürlüğe sahip uydu HD kalitesinde resim gönderebilecek. Elde edilecek görüntüler, askeri alanda istihbarat, sivil alanlarda ise tarımsal ürün analizleri, rekolte tahminleri, zirai mücadele, çevre kirliliği, doğal afetlerin neden olduğu hasarların değerlendirilmesi, şehir planlama, haritacılık, kaçak yapıların tespiti gibi amaçlarla kullanılabilecek.
İlk görüntülerin 25-30 Aralık arasında indirilmesi planlanıyor.
(TUİÇ Akademi,Sabah)
Hilal Nur HALDAN
TUİÇ Avrasya Çalışmaları Grubu