Saraybosna’ya Türk Kütüphanesi

Balkanlar’da eğitim alanında faaliyet gösteren en aktif Türk kuruluşlarından biri olan Yunus Emre Enstitüsü ve Ziraat Bankası’nın birlikte yürüttüğü ‘100 Türkiye Kütüphanesi Projesi’ dâhilinde 25. Türk Kütüphanesi Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da açıldı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın kütüphanenin açılışını yaptığı törene Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Hayati Develi, TİKA Saraybosna Koordinatörü Zülküf Oruç, Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi Ahmet Yıldız ve çok sayıda davetli katıldı. Açılış töreni sonrası konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Saraybosna’da bir Türk kütüphanesi açılmasının hem Bosna Hersek – Türkiye kültürel ilişkilerine önemli bir katkısı olacağını hem de Türk tarihine, kültürüne ilgi duyan Bosna Hersek vatandaşlarının doğru kaynaklara erişebilmesine olanak sağlayacağını söyledi. Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Hayati Develi ise, 1992 – 1995 Bosna Savaşı sırasında yıkılan Saraybosna Kütüphanesi ile Türk tarihi, kültürü hakkında birçok kaynağın da yok olduğunu, bu nedenle Saraybosna’da bir Türk kütüphanesinin açılmasının böyle bir açığı kapatacağını, bu sebeple oldukça mutlu olduklarını dile getirdi.

Dodik’ten Çarpıcı Açıklamalar

Bosna Hersek’in iki entitesinden biri olan Republika Srpska’nın Cumhurbaşkanı Milorad Dodik geçtiğimiz günlerde çarpıcı açıklamalarda bulundu. Amerika Birleşik Devletleri’nin Dışişleri Bakan Yardımcısı Philip Reeker’ın Bosna Hersek’e gerçekleştirdiği ziyaret sonrasında Cumhurbaşkanı Milorad Dodik’i, Bosna Hersek’in NATO üyeliği yolunda en büyük engellerinden biri olan askeri mülk sorunun çözülememesine neden olan kişi olarak göstermişti. Bakan Yardımcısı Reeker’ın açıklamaları sonrası konuşan Cumhurbaşkanı Dodik, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısını Bosna Hersek’in içlerine karıştığını ve yapılan bu tür açıklamalardan sonra kendisinin Bosna Hersek’in NATO’ya üyeliği konusunda tek engelmiş gibi gösterildiğini ve bu nedenle hayatının tehlikede olduğunu düşündüğünü söyledi.

Dünyanın En Güzel 50 Köprüsü Listesinde Bosna Hersek’ten 3 Köprü Yer Aldı

Coincoin isimli bir Fransız portalı dünyanın en güzel 50 köprüsü listesini geçtiğimiz günlerde yayınladı. Listede Bosna Hersek’ten 3 köprü yer alıyor. Yapılan listeye göre, Saraybosna Güzel Sanatlar Akademisi yakınlarında bulunan Festina Lente Köprüsü 50. Sırada, Višegrad Köprüsü 49. Sırada ve Bosna Hersek’in en önemli simgelerinden biri olan Mostar Köprüsü ise Golden Gate, Brooklyn Köprüsü gibi diğer birçok ünlü köprüyü geride bırakarak listede üçüncü sırada yer alıyor.

Slovenya – Bosna Hersek İkili İlişkileri Gelişiyor

İki eski Yugoslavya ülkesi Bosna Hersek ve Slovenya ikili ilişkileri artırma yolundalar. Geçtiğimiz günlerde Budva’da düzenlenen bölgesel işbirliği zirvesinde bir araya gelen Bosna Hersek Başbakanı Vjekoslav Bevanda ve Slovenya Ekonomi ve Teknoloji Bakanı Stanko Stepišnik, iki ülke arasında ekonomik ilişkileri geliştirmeye yönelik adımlar hakkında fikir alış verişinde bulundular. İkili, Bosna Hersek ve Slovenya arasındaki dış ticaretin ve diğer ekonomik ilişkilerin arttırılması gerektiği konusunda birleştiler. Bosna Hersek Başbakanı Vjekoslav Bevanda, Slovenya’nın Bosna Hersek’in en önemli ticaret partnerlerinden biri olduğunu ve ayrıca Slovenya’nın Avrupa pazarının da bir parçası olmasının kendileri için ayrı bir önemi olduğunu kaydetti. Ayrıca Bevanda, Balkanlar’da bölgesel işbirliğin geliştirilmesinin, bu coğrafyada yaşayan herkesin yararına olacağını sözlerine ekledi.

Çin’den Bosna Hersek’e 26 Milyon Yuan Bağış

Çin Hükümeti’nin Bosna Hersek’e yapacağı 26 Milyon Yuanlık bağışı içeren anlaşma geçtiğimiz günlerde Pekin’de imzalandı. Anlaşmanın imzalanmasından sonra konuşan Bosna Hersek temsilcileri, Çin Hükümetine ve CPMIEC şirketine yaptıkları bağış için teşekkürlerini sundular.

Türk Askerinin Bosna Hersek’teki 20. Yılı Kutlandı

1992 – 1995 yılları arasındaki Bosna Savaşı’nda Türkiye’den Bosna Hersek’e giden Türk askerlerinin ülkedeki 20. Yılı geçtiğimiz günlerde Zenica Devlet Tiyatrosu’nda yapılan törenle kutlandı. Zenica’da yapılan törene Bosna Hersek Üçlü Cumhurbaşkanlığı Konseyi’nin Boşnak üyesi Bakir Izetbegovič de katıldı. Yapılan etkinlikte konuşan Izetbegovič, Türkiye – Bosna Hersek arasındaki tarihi yakınlığa da dikkat çekerek, Türkiye’nin Balkan ülkelerine yaptığı yardımlardan ötürü teşekkür etti. Izetbegovič ayrıca konuşmasında geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ev sahipliğinde Türkiye’de gerçekleşen Bosna Hersek – Türkiye – Sırbistan Üçlü Zirvesi’ne işaret ederek, Türkiye’nin bölge ülkeleri arasındaki güvenin yeniden inşasına katkı sağladığı açıklamalarına yer verdi. Zenica’da yapışan etkinlikte Anadolu Ajansı’nın ‘Türk Temsil Heyetinin Bosna Hersek’te 20. Yılı’ adlı fotoğraf sergisi de açıldı, Izetbegovič ve diğer tüm davetliler sergiyi büyük bir ilgiyle gezdiler.

(TUİÇAkademi, Anadolu Ajansı, Zambak.ba, Sarajevo Times, Dnevni Avaz, TRT Türk, Oslobođenje)

TUİÇ BALKAM

Emel DENİZ

Bosna Hersek

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Srebrenitsa Soykırımı Mahkumu Radislav Krstic’in Mektubu

Srebrenitsa’da soykırımın desteklenmesi ve yardım edilmesi suçundan Lahey’de 35...

Trump’ın Ukrayna’da Batı/NATO Barış Gücü Planına Yönelik 10 Engel

Andrew Korybko 10 Obstacles To Trump’s Reported Plan For Western/NATO...

Türkiye-AB İlişkilerinde Kırılma Noktası: AK Parti Döneminde Yaşanan Gelişmeler ve Güncel Durum

Dr. Aziz Armutlu Giriş: Türkiye AB İliskileri Türkiye ile Avrupa Birliği...

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...