Rusya’dan Türkiye ile Nükleer Enerji İşbirliğine Onay Çıktı

Rusya parlamentosu alt kanadı Duma, “Nükleer Enerji’nin Barışçıl Amaçlarla Kullanımına Dair Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında İşbirliği Anlaşması” onaylandı.

Rusya parlamentosu alt kanadı Duma’da iki ülke arasında 6 Ağustos 2009 tarihinde imzalanan ” Nükleer Enerji’nin Barışçıl Amaçlarla Kullanımına Dair Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında İşbirliği Anlaşması” onaylandı. Türkiye’nin onay sürecini tamamladığı anlaşmanın Federasyon Konseyi’nden geçmesi ve Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’in imzasının ardından yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’in 12 Mayıs 2010 Ankara ziyaretinde imzalanan “nükleer enerji santralin tesisi ve işletimine ilişkin anlaşma” ile ilgili iki ülke onay sürecini tamamlamıştı.

Rusya nükleer enerji şirketi Rosatom Genel Müdür Yardımcısı Nikolay Spaski Duma’da yaptığı konuşmada Akkuyu nükleer santrali ile ilgili sürecin planlanan şekilde ilerlediğini, dünyanın en güvenli santrallerinden biri olacağını söyledi. Japonya’nın Fukuşima nükleer santrali ile karşılaştırılmasının imkânsızlığına değinen Spaski, alınan güvenlik önlemleri ile ilgili bilgi verdi. Rus yetkiliye göre Akkuyu nükleer santrali 9 şiddetindeki depreme ve uçak çarpmasına dayanıklı olacak.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin iktidara gelmesi durumunda bu parti ile projenin müzakere edilmesi gerekeceğini savunan Ermeni asıllı Adaletli Rusya partisinden Semyon Bagdasarov, “CHP’nin projeye karşı olduğunu unutmamak gerekiyor. Anlaşmaya göre 5 Türk işçiye karşılık 1 Türk işçi çalışacak. Bu şartlar toprağın beleş olmadığını gösteriyor. Biz Rusya’nın jeopolitik düşmanı olan bir ülkede bu santrali kuruyoruz. Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın durumunu anlayamıyorum. Türkiye’nin Rusya’ya karşı Karadeniz’de güçlü donanması var. Bu ülkede Rusya’ya karşı güçlü de bir lobi var” eleştirisi getirdi.

Duma “Türkiye ile Rusya Arasında Akkuyu’da Nükleer Güç Santralinin Tesisine ve İşletimine Dair İşbirliğine İlişkin Anlaşma”yı 19 Kasım’da 6 ret oyuna karşılık 315 evet oyu ile kabul etmişti. Federasyon Konseyi’nin oy birliği ile onayladığı Akkuyu’da 20 milyar dolarlık yatırım öngören anlaşma Kremlin tarafından da imzalanarak yürürlüğe girmişti. Rusya’nın toplam 4, 8 GW kapasitesinde dört ayrı üniteden oluşacak nükleer santralden Türkiye 15 yıl boyunca Kdv hariç 12, 35 ABD sent/kWh’den alım yapacak. Türkiye ilk iki üniteden üretilen elektriğin yüzde 70’ine, diğer ünitelerden üretilen elektriğin de yüzde 30’una alım garantisi veriyor.

(tuicakademi-ANKA)

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

ABD ve UCM Arasındaki Yeni Gerilim: Trump’ın Yaptırım Kararı ve Olası Sonuçları

ABD Başkanı Donald Trump, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) yönelik...

Dünya Ticaretinde Yeni Bir Süreç 4 Şubat İtibariyle Başlıyor

ABD’nin 20 Ocak 2025 de yemin ederek II. kez...

Ukrayna’nın Batı Sınırları, Çatışma Sonrası Büyük Olasılıkla Değişmeyecek

Andrew Korybko Son dönemde yaşanan iki gelişme, uzun süredir devam...

Slavoj Zizek: Solcular, Ukraynalıların Savaş Sırasındaki Seçimini Yanıltıcı Şekilde Sunuyor

Savaş zamanlarında, hayatta kalma, ahlak ve kimlik gibi temel...