Rusya’dan Ermenistan’a Çağrı: İç Sorunları Anayasa Çerçevesinde Çözün

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Moskova’nın Ermenistan’daki sorunların anayasa çerçevesinde, tüm siyasi tarafların diyaloğu yoluyla çözülmesinden yana olduğunu söyledi.

Haftalık basın toplantısında konuşan Zaharova: “Biz kendi açımızdan her zaman kardeş ülke Ermenistan’daki iç sorunların Anayasa, hukuk çerçevesinde, farklı siyasi güçlerin diyaloğu yoluyla çözülmesinden yana olduğumuzu belirttik” dedi. Zaharova, Moskova’nın Erivan’la partnerlerimizle iş birliği, müttefikliğini geliştirmeye yönelik çalışmaları sürdürmek istediğini ekledi.

Bir diğer açıklama da Kremlin Sözcüsü DmitriyPeskov’dan geldi. Peskov Ermenistan’daki seçimlerin sonucu ne olursa olsun Moskova ile Erivan arasındaki yapıcı ilişkilerin sabit kalmasını umduğunu söyledi.Gazetecilere konuşan Peskov: “Eskisi gibi Ermenistan’daki tüm süreçlerin anayasal ve hukuki çerçevede kalmasını umuyoruz. Ermeni dostlarımızın en yakın zamanda zorlaşan iç siyasi durumu düzeltmesini diliyoruz” dedi.

Ermenistan’da yaklaşık 2 hafta süren protestoların ardından başbakan olan eski Devlet Başkanı Serj Sarkisyan, istifa etmişti. Daha sonra protestolara liderlik eden Paşinyan, Yelq Partisi tarafından aday gösterilmişti. Parlamentodaki iki partinin desteklediği Paşinyan, Cumhuriyetçi Parti’nin destek vermemesi nedeniyle, 1 Mayıs’ta parlamentodaki seçimde yeterli oy alamamış ve seçilememişti.

Ermenistan’da 2015’te yapılan referandumla Başkanlık Sistemi’nden Parlamenter Sistem’e geçildi. Bu referandumun ardından yürütme yetkileri de cumhurbaşkanından başbakana verildi. Sarkisyan’a, 2 dönem cumhurbaşkanlığı yapmasının ardından bir daha seçilemeyecek olmasından dolayı yürütme yetkisini başbakana aktaran bir sisteme geçiş yapmak istediği eleştirileri yöneltilirken, Sarkisyan eleştirileri reddetti ve “Başbakan olmayacağım” dedi.Ermenistan Parlamentosu, buna rağmen Sarkisyan’ı başbakan seçince ülke çapında protestolar başladı.Gösterilerin ön sıralarındaki Paşinyan ile birlikte iki muhalif lider ve yüzlerce protestocu gözaltına alındı.Sarkisyan, 23 Nisan’da istifasını duyurdu. “Kadife Devrim kazandı” diyen Pashinyan ise yönetime talip oldu.

105 koltuklu Ermenistan Parlamentosu’nda, Cumhuriyetçi Parti’nin 58 milletvekili bulunuyor. Tekrar aday olan Paşinyan’ın, parlamentoda başbakan seçilebilmesi için en az 53 oy alması gerekiyor.Eğer 8 Mayıs’ta da bir başbakan seçilemezse parlamento feshedilecek ve erken seçim çağrısı yapılacak.

 

Begmurat ALLABERDİYEV

o-Staj 2018 AVRAM Stajyeri

 

Kaynak:

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Orta Güçler Çok Kutuplu Bir Dünya Yaratacak

Dani Rodrik - Cambridge Bu yazı ilk olarak 11 Kasım...

Amerika Bir Sonraki Sovyetler Birliği mi?

Harold James, Princeton Üniversitesi'nde Tarih ve Uluslararası İlişkiler Profesörü. Bu...

Stabil Kripto Paralar Doların Küresel Statüsünü Koruyabilir

Paul Ryan, ABD Temsilciler Meclisi'nin eski sözcüsü (2015-19), American...

Avrasya’da Kolektif Güvenlik: Moskova ve Yeni Delhi’den Bakışlar

Collective Security in (Eur)Asia: Views from Moscow and New...