Rusya, Kırgızistan’da İkinci Bir Askeri Üs Kurup Kurmama Konusunda Kararsız

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Jeenbekov, Rusya’nın Kırgızistan’da ikinci bir askeri üs kurup kurmama konusunda kararsız olduğunu belirtti.Cumhurbaşkanı Jeenbekov, 6 Mart’ta seçildiği günden sonra ilk defa görüştüğü gazetecilerle buluşmasında konuyla ilgili açıklama yaptı.

Sooronbay Jeenbekov, “İkinci bir askeri üs konusunda Rusya henüz bir karar vermiş değil. Hava sahamızın korunması için ikinci bir askeri üs kurulması meselesi benim seçilmemden öncesine uzanıyor. Halihazırda, Rusya var olan askeri üssünü güçlendirmeye devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

Kırgızistan’ın eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Kırgızistan’ın güneyindeki Bakten Bölgesi’nde bir Rus askeri üssünün kurulması teklifinde bulunmuştu. Almazbek Atambayev geçtiğimiz yıl, 19-24 Haziran tarihleri arasında Rusya’ya yaptığı ziyaretler sırasında ülkesinde ikinci bir Rus askeri üssü istediğini dile getirmişti.

Bilindiği gibi Tacikistan ise bu duruma tepki ile yaklaşıyor. Duşanbe’de, Afganistan’dan gelecek tehlikelerin Kırgızistan’ın güneyinde karşılanması tüm Tacik topraklarının korumasız bırakılması anlamına geldiği ifade ediliyor. Kırgızistan’ın, Afganistan ile sınırı olmamasına karşın güneyindeki Tacikistan Afganistan ile uzun bir sınıra sahip. Özbekistan ise, sınırında ve özellikle Fergana Vadisi’nde bir Rus üssü bulunmasına İslam Kerimov döneminden beri karşı duruyor.

Aralık ayında ise, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Grigory Karasin, Kırgızistan’da bir üs daha kurulmasının gereksiz olduğunu söyleyerek var olan üssün bölgesel güvenliği sağlamaya yeterli olduğunu belirtmişti.

Ayrıca, Kırgızistan kendi topraklarında aynı zamanda hem Amerikan askeri üssünü hem de Rus askeri üssünü barındıran tek ülkedir.

 Begmurat ALLABERDİYEV
o-Staj 2018 AVRAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...

Küresel Göç Yönetiminde Sivil Toplumun Etkisi: Sivil Toplumun Katkısı ve Sınırları

Kaancan Koçak  Sivil Toplum Çalışmaları O-Staj Programı Özet Göç insanlık tarihinin en...