Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Perşembe günü yaptığı açıklamada, ülkesinin Zimbabwe ile askeri işbirliğini sürdürdüğünü ve elmas sektöründeki fırsatları değerlendirmek istediğini ve bunun yanısıra Başkent Harare çevresinde 3 milyar dolarlık bir ortak platin projesinin yürütüleceğini söyledi.
Afrika turunda olan Lavrov, Zimbabwe Devlet Başkanı Emmerson Mnangagwa ve üst düzey hükümet yetkilileri ile toplantılar düzenleyerek Rus firmalarının ihracat amacıyla mal üretmesi için özel bir ekonomik bölge kurulmasını içeren bir anlaşma imzaladı.
Lavrov, “Ayrıca askeri ve teknik iş birliği oluşturma olasılıkları hakkında konuştuk. Bu konu üzerinde çalışan özel bir grubumuz var” ifadelerini kullandı. Savaş uçağı ve araçları da dahil olmak üzere Zimbabve’ye geleneksel olarak askeri teçhizat tedarik eden Batı ülkeleri, 2000 yılında eski cumhurbaşkanlığı Robert Mugabe hükümetine insan hakları ihlalleriyle suçlanması üzerine yaptırım uygulayarak tedarik sürecine son vermişlerdi.
Dışişleri ve Uluslararası Ticaret Bakanı Korgeneral Dr. Sibusiso Moyo (Emekli), ziyaretin Harare ve Moskova arasındaki sağlam ilişkileri daha da güçlendireceğini söyledi.
Bakan Moyo, “İki ülke arasındaki mükemmel siyasi ilişkiler, tarımsal mekanizasyon ve insan gücü gelişimi gibi pek çok alanda genişletilmiş ekonomik bağlar, ticaret, madencilik ve iş birliği için zemin oluşturdu.” dedi.
Mnangagwa’nın özel danışmanı Chris Mutsvangwa daha sonra gazetecilere verdiği demeçte, ayrıntı vermeden Zimbabve Savunma Bakanlığı’nın Rusya’yla askeri donanım temini konusunda görüştüğünü söyledi.
Lavrov’un bu ziyaretinin, Zimbabwe’nin 1980’deki bağımsızlığından beri gördüğü en büyük yatırımlardan biri olan madenciliği canlandırması bekleniyor. Lavrov, “Dünyada en büyük ve halen Zimbabve ile Rusya arasında bir ortak girişimle işletilen Darwendale platin depozitini araştırmak için ortak projenin uygulanmasına özel bir önem verdik” dedi.
Zimbabve, Güney Afrika’dan sonra bilinen en büyük ikinci platin yataklarına sahip olan ülkedir. Ayrıca Darwendale projesi şimdiye kadarki düşünülmüş en büyük yatırımdır. Devlet Başkanı Mnangagwa, ekonomiyi düzeltmek, yabancı yatırımcıları çekmek ve mevcut yatırımları korumak için reform sözü verdi.
Afrika Kıtası’nda bulunan birçok ülkenin doğal kaynakları oldukça fazla. Dünyada kolonyal dönemin sona erip bu ülkelerin bağımsızlığını kazanmasıyla birlikte yeni bir döneme girildiğini görmekteyiz. Bu dönemin kavramları devletler arasında ekonomik, askeri, politik iş birliği, stratejik ortaklık gibi kavramlar etrafında şekillenmekte. Türkiye de her büyük ülkenin yaptığı gibi Afrika Kıtası’ndaki ülkelerle ilişkilerini her anlamda derinleştirip, insani boyutun ağırlık kazandığı fakat ekonomik olarak ta kazan kazan ilişkisinin kurulduğu döneme hızlıca geçiş yapma sürecine ağırlık vermelidir.
Merve ACAR
o-Staj 2018 AFRAM Stajyeri
Kaynakça:
- Dzirutwe, MacDonald (2018), “Russia seeks military cooperation, diamond, platinum projects in Zimbabwe”, Reuters, <https://www.reuters.com/article/us-zimbabwe-russia/russia-seeks-military-cooperation-diamond-platinum-projects-in-zimbabwe-idUSKCN1GK2JK>, erişim: 9.3.2018
- Anonymous (2018), “Zimbabwe: Top Russian Envoy Jets in”, All Africa, <http://allafrica.com/stories/201803070125.html> , erişim: 9.3.2018