Ruanda-Fransa İlişkileri Isınıyor Mu?

Olimpiyat Eskrim Şampiyonu, Fransa Spor Bakanı Laura Flessel, Afrika Yol Bisiklet Şampiyonası için üç günlük Ruanda ziyaretine başladı. Bu gezi, Fransız hükümet üyelerinin 2010 yılından bu yana gerçekleştirdiği ilk resmi gezi.

Nicolas Sarkozy ve Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner’in 2010’daki ziyaretinden bu yana Fransız hükümetinden hiçbir üye Ruanda’ya bir ziyaret gerçekleştirmemişti. 8 yıldan sonra gerçekleştirilen görüşme, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin resmen başlamasından üç ay sonra gerçekleşti.

18 Şubat’a kadar sürecek olan bu üç günlük Ruanda’nın başkenti olan Kigali gezisine, Fransız Spor Bakanı Laura Flessel, Tutsi soykırım kurbanlarının anısına yapılan Gisozi’deki Kigali Soykırım Anıtı’nı ziyaret ederek başladı. Bakan, anıt ziyaretlerinden önce soykırım kurbanları adına çelenk bıraktı.

Laura Flessel, ziyaretçi defterini imzalamayı da ihmal etmedi: “Ruanda soykırımı, zamanımızın en kötü zulümlerinden biridir. O bizim insanlığımızda ve vicdanlarımızda yer etmiştir. Böyle bir trajedinin tekrar yaşanmaması için mümkün olan her şeyi yapmakla yükümlüyüz.”

İlerleyen saatlerde sporda kadın, bisiklet geliştirme, Ruanda ulusal sporu hakkında konuşmak için Ruanda Spor ve Kültür Bakanı Julienne Uwacu ile konuştu.

1994 yılında Ruanda, 800.000  Tutsi ve ılımlı Hutu’nun can kaybına yol açan bir soykırıma sahne olmuştu. Üstelik Ruanda, bu soykırımda Fransa’nın rolü olduğunu iddia etmiş hatta Fransız yetkililer aleyhinde soruşturma başlatılmıştır. Bir süre diplomatik ilişkilerini durduran Ruanda ve Fransa’nın bu görüşmeyle birlikte yapıcı adımlar izlediğini söyleyebiliriz.

Deniz ÜRESİN
o-Staj 2018 AFRAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...