Romanya’da Yolsuzluğa Karşı Tepkiler Dinmiyor

Romanya’da on binlerce insan, adli reformu protesto etmek için sokaklara döküldü. Cumartesi akşamı, yolsuzluk karşıtı göstericiler, iktidardaki Sosyal Demokrat Parti’nin gündeme getirdiği yolsuzluk ve görevin kötüye kullanımına yönelik suçları gevşetmeyi öngören yasaya karşı olduklarını göstermek için meydanlardaydı.

Güvenlik güçleri ile karşı karşıya gelen göstericiler, polis barikatını aşarak Bükreş’in ünlü Üniversite Meydanı’na ulaştı ve eyleme burada devam ettiler. Protestocular, daha sonra meclis binasına doğru yürüyüşe geçti. “Hırsızlar!” ve “İstifa!” sloganları atan göstericilere muhalefet partilerinin milletvekilleri de destek verdi ve yürüyüşe eşlik etti. Protestolara farklı şehirlerden de katılım vardı. Gösteriye katılanlarla yapılan röportajlarda öne çıkan düşünce, toplumun hayalindeki medeni ve Avrupa değerlerine yakın olan Romanya’dan uzaklaşıldığı yönündeydi.

Parlamentoda çoğunluğu elinde bulunduran ve iktidar partisi olan Sosyal Demokrat Parti (PSD), AB’ye uyum sürecinde yolsuzlukla mücadele içim yapılan yasaları tersine çevirmeye çalışmakla itham ediliyor. Hukukçuların yaptığı, hukukun bağımsızlığı ve üstünlüğü ilkelerini kırılgan bir hale getireceği ve hukukun siyasi baskı altına alınabileceği uyarılarına rağmen, aralık ayında konuyla ilgili bir yasa meclis onayından geçmeyi başarmıştı. Yasaya göre, artık video ve ses kayıtları mahkemede delil olarak sunulamayacak.

Yasanın, İktidar Partisi Lideri Liviu Dragnea’nın, halen devam eden iki soruşturmada aklanması için çıkarıldığına yönelik söylentiler, Romanya toplumundaki hakim görüş. Şu an Dragnea hakkında görevi kötüye kullanma ve zimmetine para geçirme suçlamalarıyla açılmış iki farklı soruşturma mevcut. Dragnea 2012 yılındaki referanduma hile karıştırdığı gerekçesiyle, 2 yıl hapse mahkum edilmiş ancak cezası ertelenmişti.  Yasa tasarısı, Romanya halkı dışında, ülkede bulunan birçok sivil toplum aktivistinin, uluslararası kurumların ve yabancı diplomatların de eleştirilerine maruz kalmıştı.

İki hafta önce Başbakan Mihai Tudose’nin istifa etmesinin gerekçelerinden biri,bu yasaya karşı çıkmış olması sonucu partisinin desteğini kaybetmesi olarak gösteriliyor. İstifa sonucu Romanya’da yedi ay içinde ikinci kez hükümetin değişmesi nedeniyle, toplumdaki rahatsızlık  artmış durumdaydı. Buna rağmen yeni başbakanlık görevine Dragnea ile yakın siyasi ilişkiler içinde bulunan Viorica Dancila’nın getirilmesi bu eylemleri tetikleyen ve bardağı taşıran son damla olarak değerlendiriliyor.

Yusuf MEHMET
o-Staj 2018 BALKAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

Sabri Versan
Sabri Versan
EditörDokuz Eylül Üniversitesi İstatistik Girişimci

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Orta Güçler Çok Kutuplu Bir Dünya Yaratacak

Dani Rodrik - Cambridge Bu yazı ilk olarak 11 Kasım...

Amerika Bir Sonraki Sovyetler Birliği mi?

Harold James, Princeton Üniversitesi'nde Tarih ve Uluslararası İlişkiler Profesörü. Bu...

Stabil Kripto Paralar Doların Küresel Statüsünü Koruyabilir

Paul Ryan, ABD Temsilciler Meclisi'nin eski sözcüsü (2015-19), American...

Avrasya’da Kolektif Güvenlik: Moskova ve Yeni Delhi’den Bakışlar

Collective Security in (Eur)Asia: Views from Moscow and New...