Reuters, Myanmar’da Tutuklu Olan Gazetecilerin Çalışmalarını Yayımladı

Reuters, Myanmar’da tutuklu iki gazetecinin tutuklanmasına sebep olduğu düşünülen araştırmaları yayımladı. Myanmar askerlerinin ve köylüleri tarafından öldürülen Rohingyalar’ın durumuna ilişkin haber yapan gazeteciler, Myanmar’da devlet sırları kanunu ihlal etmekle suçlanıyor.

Reuters yayımladığı, Rakhine eyaletinde Inn Din köyünde 10 Rohingyalı adamın katledilmesi, toplu mezara gömülmesi ile ilgili haber sonucu ABD Dışişleri Bakanlığı soruşturulma açılmasını istedi. Ölenlerin bazılarının ordu tarafından vurularak, bazılarının ise Budist köylüler tarafından keskin aletlerle öldürüldüğü araştırmada yer alan bilgiler arasında. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, “ Toplu mezarlar ile ilgili önceki raporlarda olduğu gibi, bu raporda da Kuzey Rakhine’deki zulüm iddiaları sebebi ile Burma yetkililerinin güvenilir ve bağımsız soruşturma için iş birliği yapmasının acil ihtiyaç olduğunu” vurguluyor.  Ayrıca, bu kişilerin kimlik tespiti ve insan hakları ihlallerinden sorumlu kişilerin tespiti için bu araştırmanın gerekliliği üstünde duruyor.

Myanmar Hükümeti ise, ölen on kişiyi “Bangladeşli teröristler” olarak tanımlamıştır. Reuters’ın haberi yayımlama sebebi ise, gazetecilerin kamu yararı adına çalıştıklarını gösterme istediğinden kaynaklanmaktadır. Hükümet Sözcüsü Zaw Htay,“İnsan hakları ihlalleri ile ilgili suçlamaları inkâr etmediklerini” açıklayarak, suçlamalara kanıt bulunması halinde gereğini yapacaklarını söylerken, askeri operasyonun doğruluğundan emin olduğunu da sözlerine ekledi.

PINAR ŞAHİN
o-Staj 2018 APAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...