R4BIA Özgürlük İşareti İçin Site Kuruldu

Mısır’da darbe karşıtlarının direniş sembolü olan ve dünya çapında yankı uyandıran ‘’R4BIA’’ sembolü için üç dilde yayın yapan internet sitesi kuruldu.

 

İngilizce, Türkçe ve Arapça yayın yapan www.r4bia.com sitesi, simgenin nasıl doğduğuna ve ne anlama geldiğine yer veriyor. Ayrıca sitede birçok fotoğraf ve video yayınlanıyor. R4BIA simgesi dünyada son yıllarda en hızlı yayılan sembol oldu.

Mısır’da 3 Temmuz tarihinde yapılan askeri darbeye tepkiler sırasında direnişin merkezi haline gelen Rabiatul Adeviyye meydanında doğan, 4 parmakla yapılan simgeye; sosyal medyada, internet sitelerinde ve günlük yaşantıda da sıkça rastlanmakta. Türkiye ve İslam ülkelerinde hızla yayılan simge, sosyal medyada bir çok kullanıcının profil resmi oldu.

Sitede, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ı da duygulandıran, eylemler sırasında hayatını kaybeden Esma Bilteci’ye babası Muhammed Bilteci tarafından yazılan mektup 3 dilde video şeklinde yayınlandı.

Sitede simgenin doğuş hikayesi anlatılırken fikrin ve ilk yapanın kime ait olmadığı belirtildi. Rabiatul Adeviyye Meydanı’ndakilere sembolün anlamı sorulduğunda Arapça’da RABİA kelimsinin dört anlamına geldiği ve Rabiatul Adeviyye meydanının  İslam’ın ilk asırlarında Kudüs’te vefat eden, Allah’ın takvalı kullarından Rabiatü’l Adeviyye Hanım’dan geldiği, çünkü Rabia, ailesinin dördüncü evladı olduğu için bu ismi aldığı belirtiliyor.  Ayrıca Muhammed Mursi, Cemal Abdunnasır, Enver Sedat ve Hüsnü Mübarek’ten sonra Mısır’ın dördüncü Cumhurbaşkanı olduğu için onu da hatırlatmış olduklarını belirten eylemciler, Tahrir Meydanı’nda darbeye destek vermek için toplananların iki parmaklarıyla ‘zafer işareti’ yaptığını, onlarla bir olamayacaklarını, onlardan ayrılmak için bu işareti yaptıklarını ve yaygınlaştırdıklarını kaydettiler.

İnternet sitesinde, logodaki siyah ve sarı işaretlerin milyonlarca sosyal medya kullanıcısının daha çok benimsediği belirtilerek, kullanıcıların  sarı renk ile Müslümanların ilk kıblesi Kudüs’te bulunan Kubbetüs Sahra’nın altın sarısı kubbesine, siyah renk ile de Kabe-i Mükerreme’nin siyah örtüsüne atıfta bulundukları belirtildi.

Sitenin dikkat çeken bir özelliği de kime ait olduğuna dair bilginin yer almaması.  www.r4bia.com sitesinde künye bilgisi yerine “Hiç bir ülke, hiçbir grup ya da fert bu işareti tek başına sahiplenmeyerek Allah’ın (CC) şehit kanlarıyla verdiği uyanış bereketini gölgelemiyor. Bu sitenin sahipleri de bu işaretin sahibi ve yönlendiricisi değildir, İslam’ın hizmetkarlarıdır” açıklaması yer alıyor.

( TUİÇ Akademi, AA, Dünya Bülteni)

Yağmur ILGAR

TUİÇ Stajyeri

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Dünya Ticaretinde Yeni Bir Süreç 4 Şubat İtibariyle Başlıyor

ABD’nin 20 Ocak 2025 de yemin ederek II. kez...

Ukrayna’nın Batı Sınırları, Çatışma Sonrası Büyük Olasılıkla Değişmeyecek

Andrew Korybko Son dönemde yaşanan iki gelişme, uzun süredir devam...

Slavoj Zizek: Solcular, Ukraynalıların Savaş Sırasındaki Seçimini Yanıltıcı Şekilde Sunuyor

Savaş zamanlarında, hayatta kalma, ahlak ve kimlik gibi temel...

Orta Güçler ve Anlaşma Sanatı

Middle Powers and the Art of the Deal Anne-Marie SlaughterDonald...