R4bia Platformu Mısır’ın Gözü Kulağı Olacak
R4Bia ruhunu bir insanlık inisiyatifine dönüştürmeyi amaçlayan bir grup duyarlı toplum kuruluşu temsilcisi bir araya gelerek Mısır başta olmak üzere dünyanın değişik İslam ülkelerinde yaşanan katliamları internet üzerinden dünyaya duyuracak küresel bir etkinliğe imza atıyor. R4bia Platformu ismi ile kurulacak küresel portal sayesinde dünyanın değişik ülkelerindeki vatandaşlar İslam ülkelerinde yaşanan gelişmelerle ilgili olarak duygu ve düşüncelerini diğer Müslüman kardeşleri ile paylaşma imkanı bulacak.
Rabia Platformu Sözcüsü Abdurrahman Dilipak, oluşturulan platformun insanlığı tehdit eden haksızlıklara dünya çapında karşı çıkıp mazlumun yanında, zalime karşı durmayı amaçladığını söyledi. Platformun hiçbir kurum ve partinin sözcülüğünü yapmayacağını ifade eden Dilipak, “Dünyanın neresinde olursa olsun R4bia eylemlerine destek verecek yeni fikir ve projelerin duyurulmasına katkı sağlayacaktır. Ortak akıl ve duyuru alanı vazifesi görecek olan platform duyarlı insanlara açıktır” dedi.
Platform ile ilgili bilgilendirme toplantısı STK temsilcilerinin, bilim adamlarının ve kanaat önderlerinin katılımıyla 16 Eylül pazartesi(bugün) saat 11.00’de İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen toplantı ile gerçekleştirildi.
R4bia ile Yeni Dünya Düzenine Mi?
Siyasi hareketler kitleler nezdinde yaratabildiği etki ve uyandırabildiği ilgi boyutunda meşruluk zeminine daha yakın bir ivme kazanır. Bunun içinse öncelikli olarak halkın hareketi benimsemesi elzemdir. Burada da büyük oranda hareketin amacı ve hitap ettiği kitle kuşkusuz temel faktörlerdendir. Ancak en az bunlar kadar etkin olan bir unsur daha vardır ki o da hareketin simgesel boyutudur. Simgesel boyut kimi zaman sözlü bir slogan olarak karşımıza çıksa da çoğu zaman bir işaret olup, deyim yerindeyse ete kemiğe bürünür. Hareketin zihinlerde daha kalıcı bir yer edinmesi ve topluma aktarılması açısından da kolay bir yöntem olması ve yine hareketi kitlelere bir afyonmuşcasına benimsetmek için son derece uygun olması simgeyi en çok arzu edilen propaganda unsuru haline getirir. Toplumun sosyo-politik realiter dünyasında yer edinen ve anlam kazanan büyük kitlesel eylem ve oluşumlarda temel varoluş iddialarını yine sahip oldukları bu işaretlere borçludur. Öyle ki hepimiz Alman Nasyonal Sosyalist Hareketi’ni Hitler’in o ünlü Nazi işaretiyle hatırlarız hala. Kimi siyasi işaretler bulundukları toplumca kimileri ise damga vurdukları olaylar sonucunda tüm dünyaca benimsenmiştir. Hatta bu ikinci kategorideki işaretlerin bir kısmı etkili oldukları dönemlerde kurulan dünya düzenlerinin kuruluş felsefelerine de temel oluşturmuş, bu kuruluş yapısına katılan temel harçlardan biri olmuştur.
Bu işaretlerden biri de kuşkusuz V şeklinde ki zafer işareti olmuştur. Kaynağı belirlenemeyen bir inanışa göre V işareti 1415 yılında İngiltere ile Fransa arasında yapılan Agincourt Savaşında doğmuştur. Hikayeye göre Fransızlar çok etkili bir silah olan İngiliz oklarını atan yaycıların esir edildiklerinde oku atmak için kullandıkları iki parmaklarını keseceklerini ilan ederler. Ancak savaştan İngilizler galip geldiğindeyse galip okçular Fransızlara kesilmemiş parmaklarını göstermek amacıyla bu V işaretini yaparlar. İşaret olaydan çok sonra İkinci Paylaşım Savaşı sonunda, anlaşmalar öncesi yine bir İngiliz tarafından W. Churcill tarafından yapılmış ve dünya üzerinde hızla yayılmıştır. İşaretin İngiliz Başbakanınca yenidünya düzeninin şekillendirileceği anlaşmalar öncesinde yapılması ise V’nin bu yeni evrensel düzendeki dizayn edici rolünü göstermektedir.
Şimdi ise Churchill’in o ünlü V işaretini yaptığı günden tam 68 yıl sonra bu kez farklı bir coğrafyadan farklı bir iklimden başlayan küresel bir işaret dalgasıyla karşı karşıyayız. R4bia yada Rabia. Peki nedir R4bia? Darbeci hükümete karşı gösterilerin yapıldığı yer olan ve darbe karşıtları arasında büyük bir manevi anlam kazanan Rabiatül Adeviyye Meydanı’na ithafen yapılmış bir işaret aslında. Keza Rabia Arapça’da dört anlamında da kullanılmaktadır. Bunun yanında dikkat çekici diğer unsur ise Muhammed Mursi’nin Nasır, Sedat ve Mübarek’ten sonra dördüncü cumhurbaşkanı olması. Kısa ve en genel haliyle bu şekilde bir tanım yaptıktan sonra R4bia için şu soruları sormak lazım.
Kahire sokaklarından doğan bu işaret Doğu özelinde dizayn edilecek yeni bir Dünya’nın inşasında etkili olabilir mi? Ya da Churchill’in o V işaretine karşı bir varoluş realitesi yakalayarak, V’nin kendisine alternatif olabilir mi? Bu soruların cevaplarını en doğru şekilde elbette ki zaman verecektir. Ancak yine de verilecek cevaplarda dikkat edilecek birkaç nokta var. Bunlar, işaretlerin doğmasına neden olan hareketlerin doğduğu ve hitap ettiği coğrafyalar, bu coğrafyaların dünya reel politiğindeki siyasi, sosyal, ekonomik vb. yeri, dünya kamuoyunun bu hareketlere karşı takındığı tutum vb. gibi noktalardır kanımca.
Meraklısına Küçük Bir Not: Batılılar, zafer için V harfinden mülhem hafif açılmış iki parmağı gösteriyorlardı. R4bia’da ise, onların 1 V’sine karşı 2 V var. Bu da şu demek, biz tek dünyalı değiliz ve bizim dünyamızda hakikat, iki kere kazanır. 1) Bu dünyada er-geç. 2) Ahrette ise ebediyen!
Deniz DEMİR
TUİÇ Stajyeri