Putin’in Suriye Tutumuna Esad’dan Teşekkür Karşılığı

Rusya devlet başkanı Vladamir Putin G-20 Zirvesi’nde yaptığı açıklamada Suriye’ye dışarıdan askeri bir müdahaleye izin vermeyeceklerini belirtmişti.

“Suriye’ye olası bir askeri müdahale durumunda Moskova’nın, Esad yönetimine destek verip vermeyeceği” sorusu sorulduğunda Putin, “Yardım edeceğiz, şimdi ettiğimiz gibi. Silah teslimatı yapıyoruz, ekonomik alanda ilişkilerimiz var. Umarım yaşananlar dolayı mağdur olan halka insani yardımlarımız artarak devam edecektir” şeklinde konuşmuştu.

Putin, G-20 Zirvesi’nde Suriye’ye askeri müdahale konusunda ülkelerin iki gruba ayrıldığını belirterek, “Görüşmelerde Suriye’ye müdahalede bulunulmasını ABD, Türkiye, Kanada, Fransa, Suudi Arabistan ve İngiltere destekledi. Karşı olan ülkeler ise Rusya, Çin, Hindistan, Endonezya, Brezilya, Güney Afrika ve İtalya oldu” dedi.

Suriye konusunda Putin’in tavrını gören Suriye devlet başkanı Beşar Esad ise  Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim aracılığı ile Putin’e teşekkürlerinin iletilmesini istedi. Bugün Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya gelen Velid Muallim, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Rusya liderine Suriye’deki sorunun çözümüne yönelik konumundan dolayı teşekkürlerini iletti.

Velid Muallim, “Başkan (Esad) bana Devlet Başkanı Putin’e G-20 zirvesindeki tutumundan dolayı minnettarlığını iletmemi istedi” dedi. Görüşme hakkında değerlendirmede bulunan Sergey Lavrov, Rusya’nın Suriye konusundaki durumunun tereddütsüz olduğunu, dışarıdan askeri müdahaleye izin vermeyeceklerini tekrar belirtti. Rusya’nın pozisyonunun herkes tarafından bilindiğini dile getiren Lavrov, “Burada barışçıl ve diplomatik çözümden başka alternatif yok. Özellikle dış askeri müdahale kabul edilemez.” Şeklinde konuştu.

(TUİÇ Akademi, Haberrus, Türkiye Gazetesi, Turkrus.com)

Elif Sarpkaya

TUİÇ Stajyeri

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Bosna-Hersek’te Yeni Bir Kriz Mi Doğuyor?

Bosna-Hersek'te son dönemde yaşanan gelişmeler, ülkenin siyasi istikrarını ve...

Trump ve Yeni Milliyetçilik Çağı

Bu yazı ilk olarak Michael Brenes ve Van Jackson...

Davetlisiniz: Afet Sonrasında Yükseköğretime Erişim Hakkı İzlenmesi Raporu

📢 Davetlisiniz! 📢 Birlikte İyileşiyoruz programının bir parçası olan afet...

Suriye’de Mücadele: Türkiye ve İsrail

Bu makale, 14 Şubat 2025 tarihinde Shlomo Ben-Ami imzasıyla...