25 Ocak tarihinden itibaren devam eden protestoların merkezi durumuna gelen Tahrir Meydanı eski haline almaya başladı. Ordunun meclisi lağvedip, anayasayı askıya aldığı açıklamasının ardından binlerce gösterici dün Tahrir Meydanı’nı terk etmeye başladı.
Muhaliflere yasal siyaset imkânını sınırladığı için ve mevcut meclisin ise hileli seçimler sonucunda oluşturulduğu düşünüldüğü için tepki çekiyordu.
30 yıllık Mübarek iktidarına son verilmesinin ardından, yönetime ordu el koymuştu. Mısır’da en yüksek yürütme organı olan Yüksek Askeri Konsey, altı aylık bir süre için ya da seçimlere kadar iktidarda kalacağını açıklandı.
Birkaç yüz gösterici ise Mısır devriminin sembolü haline gelen Tahrir Meydanı’ndan ayrılmayı reddediyor. Ayrılmayan göstericilerin, reform için bir plan açıklanana kadar meydanı terk etmeyeceklerini söylediler.
Ayrıca Reuters Haber Ajansı, ordunun işçi sendikaları ve meslek örgütlerinin toplantılarının ve grevlerini yasaklanmasının beklendiğini duyurdu.
BBC muhabirleri, protestocuların başarısının işçilerin grev konusundaki kendilerine güvenlerinin artırdığını söyledi.
Televizyondaki açıklamalarla, ülkeyi nasıl idare edeceklerinin ipuçlarını veren askeri yönetim, hâlihazırdaki atanan bakanlar kurulunun geçiş dönemi boyunca görevini sürdüreceği ancak aldıkları karaların askerlerin onayına sunulacağı bildirildi.
(tuicakademi-BBC)