Arnavutluk Şans Yılında
Avrupa Birliği’ne üyelik süreci üzerine tartışmaların devam ettiği şu günlerde geçtiğimiz hafta başkent Tiran’da düzenlenen yeni bir konferansla tartışmalar farklı bir boyut kazandı.”Avrupa Birliği’ne Doğru” başlıklı konferansta AB’ye üyelik süreci ele alınarak, Avrupa Parlamentosu’nun Balkanlar heyeti Başkanı Eduard Kukan’ın yaptığı açıklamalar konferansın odak noktası oldu. Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle de katılımcılar arasındaydı.
Eduard Kukan AB’ye üyeliğin öncelikli olarak vatandaşlar adına yararlı olacağını dile getirerek bunun sağlanması için de Arnavutluk siyasetçilerinin ülke içindeki problemlerle çok fazla vakit kaybetmemelerini önerdi. Daha önce Slovakya Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Kukan, Arnavutluk siyasetçilerine süreç içerisinde dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayarak Slovakya’yı Arnavutluk’a örnek bir unsur olarak gösterdi. Slovakya’nın AB’ye girdikten sonra ellerindeki imkanları akıllıca kullanıp eksiklikleri tamamladıklarını ifade etti.
Konferansın bir diğer katılımcısı Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, 2013 yılının Arnavutluk adına şanslarla dolu bir yıl olduğunu belirtmesinin yanında AB üyeliği konusunda ülkeye yardımcı olacaklarına dair ipucu vermesi ilgi toplamış görünüyor. Kukan gibi Füle de siyasetçilerin AB ve özellikle 23 Haziran’da gerçekleşecek genel seçimler ile ilgili problemlerine çözüm aramalarını öneriyor.
Komünist Rejimi Ardından ” Postblok ” Açılışı
Seçimlerin yaklaşması, Avrupa Birliği’ne üyelik çabaları ve düzenlenen konferanslar ülkenin gündeminde oldukça geniş yer kaplıyor fakat bir yandan Arnavutluk, geçmişte komünist rejimin izlerini taşıyan problemlerini gündeminden eksik etmiyor.
Arnavutluk’ta Enver Hoca tarafından kurulan Komünist rejimin yıkılışının yıldönümü kutlamalarına bir de anıt eklendi.
Enver Hoca döneminde çeşitli sebeplerle ceza evlerine kapatılan insanların anısına başkent Tiran’da bir anıt açılışı gerçekleşti. Birçok vatandaşın katıldığı törene Başbakan Sali Berişa da dahil oldu.
Postblok olarak adlandırılan, üç kısımdan oluşmuş anıtın açılış töreni Bllok’ta gerçekleştirildi. Anıt hazırlanırken Komünist rejime ait simgeler seçilmiş ve özellikle birinci kısımda Berlin Duvarı’ndan 2,6 tonluk bir parça anıtta yer almış durumda. İkinci kısmı Arnavutluk’ta diktatörlüğü yansıtan sığınaktan, üçüncü kısmı Arnavutluk’taki Spac Hapishanesi’nden bir parça içeriyor.
Geçtiğimiz sene Başbakan Berişa, Enver Hoca döneminde yaşananları anma etkinliklerine katılmıştı. Bu etkinliklerde yaptığı konuşmalarla Arnavutluk Sosyalist Partisi’ne eleştirilerde bulunmuştu. Başbakan, Sosyalist Parti’nin o dönemde yaşanan olayların sorumlularının varisleri olduğunu sert bir dille ifade ederek, parti üyelerinin Arnavutluk halkından özür dilemesi gerektiğini de dile getirmişti. Postblok açılışında ise Başbakan yaklaşan seçimlere rağmen daha çok Komünist rejim mağdurlarına ve anıtın inşa edilme amacına dair konuşmalar yaparak, diktatörlük rejimi yıllarında yaşananların asla unutulmaması için anıtın önemli bir simge olacağını belirtti.
Berişa, törenin ardından kendisine göre Komünist rejimin halk üzerinde yarattığı olumsuzluklara değinerek, ülkenin tüm zenginliklerinin o döneminde yok olduğunu açıklamış ve bundan dolayı diktatörlük rejimine karşı koyanları her zaman onurlandıracaklarını dile getirmiştir.
4 Yıllık Bir Plan
Arnavutluk’ta yabancı yatırımlara olan ilgi artmaya başladı. Ülkeyi yabancı yatırımcılar için önemli bir yer haline getirme çabaları devam ediyor. İsrail’le yapılan birçok görüşmenin yanı sıra bu aralar yabancı firmaların temsilcileriyle yapılan toplantılar durumun ciddiyetini gözler önüne seriyor. Arnavutluk uluslararası arenada hedeflerini yavaş yavaş büyütüyor.
Yabancı şirketler ve Arnavutluk arasında yatırımlar üzerine diyalog sağlanması için geçtiğimiz hafta Başbakan Sali Berişa ve birçok yabancı şirketin temsilcileri Tiran’da Coca-Cola tesislerinde bir araya geldi. Berişa yabancı yatırımcıların Arnavutluk’u tercih etmeleri için birçok sebep sundu. Dikkatleri daha çok Avrupa Birliği ve Arnavutluk ilişkileri üzerinden giderek çekmeye çalışan Başbakan, yatırımcılara Arnavutluk’un AB’nin geleceğinin olmasını bir garanti unsuru olarak gösterdi.
Hedeflerini nereye kadar büyütebileceklerini incelemek amacıyla yapılan finansal araştırmaların ardından önümüzdeki 4 yıl içerisinde ülkeye 6 milyar dolar civarında yabancı yatırım sağlama çabası Arnavutluk’u harekete geçirdi. Çeşitli sektörlerde çok verimli işler çıkarılabileceğini ifade eden Başbakan Berişa, turizm, enerji, madencilik gibi alanlarda çok büyük yatırımların yapılabileceğini düşünüyor.
(TUİÇAkademi, Top Channel, Balkan Insight, Republic of Albania Council of Ministers, GNDEM, Zaman, TIMETURK, The World )
TUİÇ BALKAM
Derya Deniz
Arnavutluk