Poroşenko: “Ukrayna Resmi Olarak BDT’den Ayrılacak”

Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko, bakanlar kuruluna eski Sovyetler Birliği ülkelerinin oluşturduğu Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) kurumlarından çıkmaya yönelik prosedürleri başlatma ve üyeliği çerçevesinde var olan yasak düzenlemelerin değiştirilmesi talimatını verdi.

Kiev’deki Güvenlik Konferansı’nda konuşan Poroşenko, bakanlar kuruluna BDT ülkelerinin Belarus’un Başkenti Minsk’teki kurumlarındaki mümessilliğini tamamen kapatma talimatı verdi.

Poroşenko ayrıca Ukrayna’da BDT’ye üyelik çerçevesinde mevcut olan tüm yasal düzenlemelerin ‘ulusal çıkarlara uygun olarak’ yeniden düzenlenmesini istedi.

Poroşenko, konuşmasında Ukrayna parlamentosu Yüksek Rada’ya da Rusya ile dostluk anlaşmasının belirli hükümlerinin derhal sonlandırılması yönünde taslak sunacağı sözü verdi. Bu adımın ardından anlaşmadaki ‘ülkelerin birbirlerinin toprak bütünlüğüne saygı duyması ve mevcut sınırların ihlal edilemeyeceğinin taahhüt edildiği’ maddenin geçerliliğini koruyacağını belirten Poroşenko, anlaşmanın ulusal çıkarlara ve ulusal güvenliğe uygun olmadığını ileri sürdü.

Poroşenko, BDT’nin ‘Rusya saldırganlığını kınamak istemediğine’ de dikkat çekti.

Gürcistan ve AB’ye üye Estonya, Litvanya ve Letonya’nın dışında eski Sovyetler Birliği’ne bağlı 11 ülkenin yer aldığı BDT’den, Şubat 2014 yılında başkanlığını çekme kararı almıştı. Kiev, Mart 2014’te de BDT’den üyeliğini çekmek istediğini belirtmişti, ancak o zamandan beri resmi bir başvuru gelmemişti.

Aynı zamanda Poroshenko, Ukrayna’nın BDT kapsamında imzalandığı tüm sözleşmelerin, devletin ulusal çıkarlarına uygunluk açısından yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Ukrayna BDT’nın kurucusu ve katılımcısı,  ancak BDT tüzüğünü onaylamadığını için Ukrayna hukuki olarak BDT’nin üyesi değil.

Kiev hükümeti, BDT ile ekonomi, güvenlik sosyal ve insani konuları içeren anlaşmalara imza atmıştı. Ancak ülke, BDT’nin ortak savunma ve bilgilendirme projelerine katılmamıştı.

Mehmet EROL
o-Staj 2018 AVRAM Stajyeri

Kaynakça:

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...