Yunanistan başbakanı Yorgo Papandreou doğu Makedonya Trakya Eyaleti kapsamında geçtiğimiz Cuma günü İskeçe iline bağlı Demircik azınlık köyüne bir ziyaret gerçekleştirdi. Köyü ziyaret eden ilk başbakan olan Yorgo Papandreou azınlık çocuklar tarafından çiçekler ile karşılandı. Köy halkı ve civar köylerden gelen çok sayıda azınlık insanı tarafından ağırlanan Başbakan köy camisini ziyaret ettikten sonra köy kahvesinde kahve ve tatlı ikram edilerek, köylünün taleplerini dinledi ve azınlık sorunlarına ilişkin mesajlar verdi.
Köy halkına samimi bir şekilde karşılanmalarından, içten sohbetlerinden ve kendisine aktarılan fikir ve önerilerden ötürü teşekkür eden Başbakan oradaki halkın sorunlarını dinlemek için orada olduğunu söyledi. Ve sözlerine ülke için istediklerinin her bir sorunu Başbakanın çözmesinin gerekmediğini bunun için erki ve yetkileri merkezden uzaklaştırmak istediklerini, ki günlük sorunlar, o sorunları yaşayan ve iyi bilen yerel yönetimler tarafından çözülmesinin daha yerinde olacağını dile getiren Başbakan ‘’Kallikratis’’ ile getirilen değişikliklerden bahsetti. Kallikratisi erkin, yetkilerin, kararların ve kaynakların eyalet başkanlıklarına devredilmesi olduğunu köy halkına anlattı.
Sorunları dinlemek için orada bulunduğunu sıkça dile getiren Başbakan işlerin ancak bu şekilde nasıl ilerlediğini, nerede takıldığını, hangi konulara öncelik verilmesi gerektiğini ve hangi politikalara ağırlık verilmesi gerektiğini görebileceğini söyledi. Ancak bunun ilerleyen zamanlarda bahsedilen birçok sorunun doğru bir şekilde Eyalet Başkanlığı nezdinde çözülmesi olduğunu da ekledi.
Bürokrasi konusuna da değinen Başbakan ülkede kalkınmanın ve yatırımın olmamasında bürokrasinin de etkisinin büyük olduğunu ve sistemin şimdiye kadar ‘’denetim’’mekanizması şeklinde işlediğini söyledi. Bürokrasi ve bu tür anlayışın olduğu sürece her bir azınlığın sırtına daha büyük yük bindiğini ve azınlık ayrımına maruz kaldığını, bu yüzden devlet olarak bu anlayışın ve yapıların kırıldığından emin olmak istediklerini söyleyen başbakan hak ve hukuk önündeki eşitlikten, ister Müslüman ister Hıristiyan olsun, herkesin kanunlar önünde eşit olduğunu, eşit haklara sahip olduğunu hissetmesinden bahsetti.
Eğitim konusuna da değinen Başbakan ‘’Dijital Okul’’ projesini anlattı. Dijital Okul, öğrenciye internete kolay ulaşım sağlayan ve bütün derslerinin, bütün kitaplarının bilgisayarda bulunduğu ve öğretmenlerin bilgisayardan öğrencilere ders yapabildiği bir okul olduğunu bu da erişimi zor olan bölgelerin ve desteğe ihtiyacı olan bölgelerin eğitime ulaşmasını sağlamak demek olduğunu söyledi. SÖPA projesiyle konuşmasını sonlandıran Başbakan, SÖPA’nın Selanik Aristotelio Üniversitesi bünyesine dâhil edilmesi olduğunu derslerin orada yapılmasını sağlamak istediklerini, yani eğitim seviyesinin yükseltilmesini, diğer eğitimci ve öğretmenler gibi SÖPA mezunların da üniversiteden mezun olmalarını ve azınlık bölgelerinde hizmet edebilmelerini sağlamak istediklerini söyledi.
(tuicakademi) – Merve Demiray